Посетителите ще могат да я видят от 1 юли в културния център „Жорж Помпиду”, а тази събота NOVA ще излъчи филма на Андрей Паунов „Да ходиш по вода”

Тази неделя (31 май) ни напусна един от най-ярките артисти в съвременния свят на изкуството -  визуалният артист с неповторим усет за естетика Христо Явашев – Кристо. Той заминава за Париж само на 23 години, аднес градът се готви да реализира два от неговите мечтани проекта, един от които - е опаковането на Триумфалната арка. Как френската столица помни твореца – разказва Петя Желева.

Вчера в свое слово президентът Макрон нарече Кристо „творец, притежаващ геният на великолепието”. Директорът на Българския културен център в Париж – Десислава Бинева разказва за живота на твореца във френската столица. Кристо се установява в Париж през 1958 г. и живее там до 1964 г. Това е основополагащ период за него, за кариерата му и за личния му живот. В началото 20-годишният творец се издържа, рисувайки портрети. Така се запознава със съпругата си Жан-Клод. Целият им съвместен живот е изпълнен с огромна обич, голямо приятелство и партньорство в работата.

Светът загуби авангардния български творец Кристо

„През 1958 г. Христо Явашев започва да опакова. Първоначално малки предмети, кутии, бутилки. На площад Трокадеро в Париж прави първата си арт инсталация навън. Той опакова една от статуите на площада. По-късно заедно със съпругата си Жан-Клод реализират един от първите си съвместни проекти на улица „Висконти” – те я барикадират с нефтени варели в знак на протест срещу Берлинската стена, която е изградена малко по-рано. Това е един от редките проекти на Кристо, в който има ярко политическо послание”, разказва Бинева.

След тези проекти животът отвежда твореца в Америка, а през 1985 г. той се връща в Париж, за да опакова един от мостовете над Сена – Пон Ньоф . Проектът струва 4 милиона долара, които семейството заплаща изцяло самостоятелно.

Филм-портрет за Кристо с телевизионна премиера по NOVA

Идеята да опакова Триумфалната арка се заражда преди повече от 60 г. Днес центърът „Жорж Помпиду” подготвя голяма изложба за парижкия период на Кристо и Жан-Клод и желанието им е опаковането на арката да съпътства изложбата. Поради пандемията и двете събития са отложени.

Софи Дюплекс – куратор в културния център „Жорж Помпиду” съобщи специално за NOVA, че въпреки всички обстоятелства, изложбата „Кристо и Жан-Клод, Париж” ще бъде открита на 1 юли и ще бъде отворена три месеца и половина за посетители.

Защо Кристо е наричан творец извън рамките на клишетата? Защо всичките му проекти са финансирани изцяло самостоятелно? Гледайте във видеото от „Здравей, България”.

Не пропускайте премиерата на филма, посветен на Кристо и проектът му за плаващите кейове -  „Да ходиш по вода” тази събота от 12:30 ч. по NOVA