От бранша настояват за директна финансова подкрепа за възстановяване след кризата с коронавируса

Собствениците на фитнеси останаха недоволни след среща със социалния министър Деница Сачева. От бранша настояват за директна финансова подкрепа за възстановяване след кризата с коронавируса. Исканията им, обаче, не бяха приети.

Фитнес индустрията иска помощ от държавата

Протести  към този момент не се очакват, тъй като от бранша се надяват да успеят да стигнат до консенсус чрез преговори. Те настояват за  директна финансова помощ, с която отново да се изправят на крака.  След среща със социалният министър обаче останаха разочаровани. По думите им са получили предложение да се възползват от съществуващите вече мерки, като например 60/40.

Фитнес залите отвориха врати в края на май, при много стриктни мерки. Голяма част от клиентите обаче  все още се страхуват да се завърнат. Така  загубите са огромни, а надеждите за приходи, с които да се възстановят, вече са изчерпани, твърдят от бранша.

“Истината е ,че бяхме от първите затворени и последните, които ни пуснаха. През цялото това време  разходите си течаха. Беше много трудно, продължава да e много трудно, защото едва около 30 % от клиентите са се върнали на този етап”, обясни Ива Арапкюлиева – управител на спортни центрове.

Фитнесите плашат с протест, искат среща с премиера

Затова собствениците на фитнеси настояха за директна финансова помощ. А премиерът Бойко Борисов им осигури среща със социалния министър Деница Сачева. Предложенията обаче не ги очароваха.

„Не ни реши проблема, просто ни каза всички неща, които можем да прочетем в пресата. За грантовете за схемите на грантовете, за 60/40 . Ние искахме нещо, което ще работи от утре за нашия сектор, който ще фалира. Нищо такова не получихме. Поредното министерство, което беше грешното”, обясни председателят на „Българска асоциация здраве и фитнес” Петър Ангелов.

Така опитите им за преговори с правителството обаче ще продължат. Сега от бранша отново настояват за среща с премиера Бойко Борисов, за да чуе исканията им.