Парите идват по програмата "Един ден на Витоша"

Витоша става по-достъпна и привлекателна за туристите. Столичната община отпуска 130 хил. лева, с които ще започне възстановяване на алеи и заслони. Алеята, която води към Златните мостове и други две в планината ще бъдат възстановени с отпуснатите днес 130 хил. лева.

„Застиналият софийски вулкан” - планината Витоша се връща към нов живот. До края на годината ще бъдат възстановени 11 чешми, 3 ключови алеи, както и два  заслона.

„Ще възстановим заслон по един от най-популярните катерачески маршрути - "Комините". Тук има доста катерачи. Маршрутът е много труден и предполага да има място за подслон, за хората, които са успели да го преодолеят”, казва д-р инж. Анна Петракиева, директор на природен парк "Витоша".

Парите идват по програмата "Един ден на Витоша". „Искаме всички хора да се чувстват добре дошли в планината, но в същото време да знаят какви са правилата на поведение тук и съответно да се радват на хубава и достъпна инфраструктура и разбира се максимално много да опазим планината, все едно не е докосната от човешка ръка”, казва Дамян Диков, изп. директор на фондация "Европейска столица на спорта".

Срокът на програмата е три години, за които планината трябва да стане по-привлекателна за всички нас.

„Имаме много конкретни дейности, както по подобряване инфраструктурата на Витоша, така разбира се и събития, които сме свикнали вече да се провеждат в планината”, каза Йорданка Фандъкова.

Един стар проблем също ще намери разрешение - липсата на санитарни възли в планината. До края на годината ще има два. Аспарух Мачирски познава Витоша от дете, а днес обучава десетки в първите им стъпки в ските. Надява се планината да върнете старата си слава.

„От водещ курорт в зимните спортове сега Витоша е някъде там в тъмното. Трябва да  започне отново да се възстановява тази слава, като център за обучение и за практикуване на снежни спортове”, казва Аспарух.

Планира се да бъдат обновени трасетата по 4 маршрута, както и да бъдат организирани обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване при хижа „Буерица“.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.