Обвинител номер 1 е разговарял онлайн с главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши

Двама европейски прокурори в България няма да са достатъчни. Такова мнение е изразил обвинител номер 1 у нас Иван Гешев пред главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, съобщават от прокуратурата.

Гешев е провел видеоконферентен разговор с Кьовеши. В него са участвали и зам.-главните прокурори Красимира Филипова, Пламена Цветанова, която отговаря за противодействие на злоупотребите със средства от ЕС, както и завеждащият на международния отдел във ВКП Цветомир Йосифов. 

Разговорите са проведени по искане на Лаура Кьовеши. Иван Гешев е изразил подкрепата на страната ни за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз“, като е подчертал и необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост.

„След първоначалните промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес“, е подчертал Иван Гешев.

На въпрос от страна на Лаура Кьовеши за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура,  главният прокурор е уточнил, че решение ще вземе законодателят, но най-удачен е вариантът разследването да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.

Главният прокурор на България е изразил подкрепата си за усилията на г-жа Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс.