Вирусът става по-малко смъртоносен, категоричен е кардиологът

„Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха. Обеззаразяването на въздушната среда е много важно. Има методика, в която България е пионер – „озониране на въздуха”. Това е известно отдавна, не го откриваме сега. Такава процедура би била много полезна”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” кардиологът проф. Иво Петров.

Той смята, че моментът с големия брой заразени идва като изтрезняване за нас. „Това е нова инфекция, нещо, с което не сме се срещали преди. Именно това е и причината за големия брой заразени. Хубаво е, че по естествен начин сред нас остават само по-малко агресивните мутации на вируса. По-агресивните си отиват, за съжаление, с хората, които умират”, казва професорът.

Нови 93 случая на коронавируса у нас

Той добавя, че както вече знаем, при много от случаите на инфекция не се наблюдава симптоматика.

„Смъртността категорично е по-ниска от тази в началото. Вирусът е само една частица и има нужда от наша жива клетка, за да може да се разпространява. Нужно е да го приемем, за да ни разболее. За да не го приемем, е нужно да следваме препоръките за това”, добавя проф. Петров.

Според специалиста екстремно-рестриктивните мерки не трябва да бъдат връщани отново заради повечето случаи на инфектирани. „По-скоро заразата трябва да бъде ограничавана в клъстерите чрез КПП-та, социална дистанция, добра лична хигиена и носене на маски”, казва той.

Професорът смята, че не се намираме във втора вълна на заразата, а случващото се е израз на разпространението на вируса в затворени общества, където той се предава по-лесно заради по-близките контакти. Той добавя, че и броят тестове е важен за резултатите. „В началото, когато се изследваха само хора в болниците, тези без симптоматика оставаха извън статистиката”, казва Петров.

ОТ ДНЕС: Шуменското село Изгрев е под карантина до 25 юни

Кардиологът обясни, че в САЩ сред медицинския персонал се изследват само тези, които имат симптоми. „Само те са отстранявани от работния процес. Ако се направи масово тестване, ще се открие, че има много заразени. Но при голяма част от нас този вирус ще мине, без да имаме някакви симптоми”, казва Петров.

Той добавя, че има становища, че ефикасна ваксина ще бъде създадена много трудно заради мутацията на вируса. „В медицината никога няма абсолютност. Няма да има медикамент, който да ни предпазва на 100%. Ще има такива, които да правят заразата по-малко опасна”, казва Петров.

Професорът обясни, че болниците у нас са много по-подготвени към този момент и не смята, че може да настъпи криза при тях.

Цялото интервю гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.