Според полк. Красимир Занев има хора, които са глобени с електронен фиш, но не знаят

„От днес водачите в портала на МВР могат по електронен път да проверят какви задължения имат. Съответно по най-бързия начин да си платят глобите. По този начин ще бъдат облекчени гражданите”, обясни бившият директор на „Магистрална полиция” полк. Красимир Занев.

Проверяваме онлайн за невръчени глоби от КАТ (ВИДЕО)

Според него има хора, които са глобени с електронен фиш, но не знаят за това. По този начин се образуват и опашките по границите. Има няколко начина за плащане – постерминали, по банков път, чрез интернет банкиране. За два дни на „Дунав мост” са събрани глоби за над 100 000 лева.

„Има хора, които не искат да си получават наказателните постановления. Може да се обжалва в 7-дневен срок. Електронният фиш може да се заплати веднага. Но наказателното постановление не е същото. Имаше случай на водач с 80 акта. Не ги плаща, не получава наказателните постановления, кара си необезпокояван”, разкри Занев.

"ПЪЛЕН АБСУРД": Шофьор остана месеци без книжка, въпреки че плати глобите си

От КПКОНПИ се обявиха против новия ред за налагане на глоби на водачите. Според Комисията процедурата не е достатъчно прецизирана и са възможни корупционни практики.

„Винаги съм казвал, че ако има ситуация, трябва да се спре гражданско лице, което да е от друга позиция. Винаги е съществувала възможност за корупционна практика. Но в резултат на мерките на сегашното ръководство на МВР, тя е сведена до минимум. За това се монтираха камери, въведоха се телефони за сигнали.  Наказателният закон е много ясен – и взимащият, и даващият подкуп може да бъде наказан”, каза Занев.