Според обвинението тя е бездействала, отнасяйки се небрежно към свои преки служебни задължения

Съдят 52-годишната Т.А., която е била главен директор на Главна Дирекция „Инфраструктура на отбраната“ при Министерство на отбраната, за това, че в периода от 04 февруари до 19 април 2019 г., в София е бездействала, отнасяйки се небрежно към свои преки служебни задължения.

Ограда на бивше военно поделение се срути в Хасково, има жертва (ВИДЕО)

Бездействието й е довело до самосрутване на северната ограда на бивша военна сграда на ул. „Ком“ в гр. Хасково, при което на 19.04.2019 г., около 18,30 ч., под отломките бил затиснат 58-годишен мъж от същия град. Мъжът получил черепно-мозъчна и гръдна травма, довели до смъртта му, причинена по непредпазливост от обвиняемата, съобщават от съда.

Ръководената от Т.А. дирекция имала задължението да полага необходимите грижи за освободените войскови райони /вкл. находящите се в тях сгради/ чрез регионалните отдели „Инфраструктура на отбраната“.

На ул. „Ком“ в гр. Хасково бил разположен освободен войскови район, чиято тухлена ограда била в окаяно състояние  и към декември 2018 г. била силно наклонена към улицата. Това обстоятелство било установено от началника на сектор „Хасково“ при отдел РИО „Пловдив“ и през м. януари 2019 г. обвиняемата била уведомена за необходимостта от спешно премахване на оградата, която вече представлявала реална опасност за живота и здравето на преминаващите граждани. Спешната нужда от разрушаване била установена и от трима служители на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, които също докладвали за това на обвиняемата.

Свидетел на инцидента в Хасково: Срутилата се ограда е подкопана от влага (ВИДЕО)

Въпреки създадената опасна ситуация, тя обаче не изпълнила служебните си задължения да докладва на Министъра на отбрана с предложение да бъдат осигурени изпълнители за премахване на тухлената ограда. 

По делото са разпитани множество свидетели, извършени са медицинска и техническа експертизи, приобщени са множество писмени доказателства. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5000 лева. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което Т.А. е обвинена, е лишаване от свобода до пет години.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: