Двете държави се договориха за пълна нормализация на дипломатическите отношения

Израел и Обединените арабски емирства подписаха историческо споразумение. Двете държави, които от десетилетия са яростни противници, се договориха за пълна нормализация на дипломатическите отношения.

 От Йерусалим и Абу Даби обявиха, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е посредничил за сделката. Той я договорил окончателно днес с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и принца на емирствата Мохамед бин Зайед.

Като част от сделката Израел спира усвояването на територии на Западния бряг, които еврейската държава смяташе да отнеме от палестинците. В Палестина обаче се чувстват предадени от сближаването на араби и евреи и осъдиха сделката, а това, което сближава досегашните противници, е борбата с общия враг Иран.

От външното ни министерство направиха изявление по случая. „Приветстваме този изключителен по своето значение дипломатически пробив и поздравяваме договарящите се страни за това постижение. То може да отвори нова страница в историята на Близкия изток и да донесе мащабна промяна в живота на неговите народи, което несъмнено ще има позитивно отражение върху световния политически климат. Надяваме се, че това събитие ще даде мощен импулс на усилията за  преодоляване на конфликтите в този изстрадал регион и ще разкрие нова перспективи за изграждане на отношения на мир и добросъседство между държавите в Близкия изток като предпоставка за гарантиране на достоен живот и просперитет на бъдещите поколения”, се казва в него.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.