Задържани разказват за побои и издевателства

Протестите в Беларус продължават. Недоволството избухна след преизбирането на Александър Лукашенко.

За поредна вечер протестиращите се събраха на няколко места в столица Минск, въпреки репресиите и насилието от страна на полицията. Демонстрации имаше и в други градове на страната.

Междувременно тази нощ започна освобождаването на около 1 000 от задържаните демонстранти. Пред затвора ги чакаха стотици техни близки.

От неделя насам арестуваните са над 6 700. Подадени са много сигнали за полицейско насилие и за измъчване на задържани.

Амнести интернешънъл обяви, че задържани протестиращи са били разсъбличани, бити и дори заплашвани с изнасилване в затворите на режима. „Задържаха всеки, биеха всеки – момичета, момчета, деца на 15, 14, 13 години. Имаше при нас и един възрастен мъж на около 70 години. Арестуваха всеки, дори и да си излязъл до магазина или просто да видиш какво става. Килията е предвидена за пет души, но ние бяхме 25. След това започнаха до водят и отвеждат групи по 5 души, като на конвейер. През цялата нощ чувахме как бият хората отвън”, разказва Сергей, който е бил сред задържаните при протестите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.