„Критерий уседналост” трябва да влезе в сила от тази учебна година

От Столична община предлагат промени в начина за класиране за ясли и детски градини за така наречения “критерий уседналост” .

Той трябваше да влезе в сила от тази учебна година, но беше отложен. Целта му е да даде предимство на родители с постоянен или настоящ адрес от по-дълго време на територията на общината.

Няма да пишат отсъствия на децата в градините

Така, според новото предложение, при кандидатстване в ясли или първа градинска група най-голяма тежест ще има постоянният адрес на родителите между 4 и 2 точки в зависимост от срока на пребиваване. По същите критерии, настоящият адрес ще дава с точка по-малко, тоест между 1 и 3 точки според срока на пребиваване.

При кандидатстване за втора, трета и четвърта градинска група, както и за подготвителни групи, водещ става адресът на детето. Той също ще носи определен брой точки. Най-много тежест ще дава постоянният адрес, а настоящият ще дава с точка по-малко за всеки от критериите.

Тодор Чобанов: 5000-6000 деца чакат място в яслената група в София

Ако настъпи промяна на постоянния или настоящ адрес в рамките на Столична община, тя няма да се счита за промяна и броят точки ще остане същият.

"Това, което ще внесем като предложение, ще бъде за 4,5 и 6-годишните. Постоянният адрес в София ще носи 4 точки”, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Тази година майката Стелияна е записала детето си успешно. Според нея критериите трябва да са честни, за да не бъдат ощетени едни родители за сметка на други.

„Ще помогне на някои от родителите. Тези, които от много време живеят на един и същи адрес, защото е възможно да са родени в София. Трябва да търсим решение, за да има място за всички деца, а не просто да взимаме от едните и да даваме на другите”, коментира Стелияна.

Майката Константина обаче не успява да запише детето си. „Ние имаме адресна регистрация в квартала, в който живеем от две години, но не го приеха. И ми прави впечатление, че май е малко на късмет”, поясни тя.

Общините получават близо 2 милиона за развитие на образованието

Един от основните проблеми е недостигът на места. Очаква се до 29-и август да бъдат разкрити още 3000 места в столицата. Изграждат се и допълнителни детски ясли и градини, за които правителството е отпуснало 65 милиона лева.

„В процес на изграждане са общо 14 обекта - 12 детски градини и две ясли. Някои от тях ще бъдат пуснати до края на годината. 16 обекта са в процес на проектиране”, поясни Чобанов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.