Това стана ясно след първите консултации по темата с ВМРО

„Предложението ни за Конституция търпи правно-техническа корекция". Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Управляващото мнозинство започна консултации с всички партии в парламента за свикване на Велико народно събрание и за нова Конституция. Първите преговори бяха с коалиционния им партньор ВМРО, които също имат свои идеи за промени в основния закон. По-късно се очаква да разговарят и с НФСБ, както и с независимите депутати. 

„Имаме принципно съгласие от ВМРО за свикване на ВНС и процедура по изработване на нова Конституция”, заяви Даниела Дариткова. „Приехме предложението на ВМРО да се напише преамбюл на основните принципи, по които функционира българската държава. Искаме до 2 септември да стартираме процедурата”, обясни още Дариткова.

Според ВМРО е необходимо да се направи „Конституцията по-адекватна”. Те няма да подкрепят проекта, ако в него не влязат и техните 6 предложения - задължително гласуване, образователен ценз, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. 

Предстои събирането на 120 подписа за внасянето на проекта за нова Конституция и свикването на Велико народно събрание.

От ГЕРБ заявиха, че не бързат. Всички техни действия са отговор на обществените искания.

„Дискутирахме и принципа, по който търсим решение и търсим отговор на обществените очаквания, а именно с промяна на основния закон, който да даде отговор на наболелите обществени въпроси и променените обществени отношения и проведохме разговор по отношение и на някои от конкретните предложения", каза Дариткова.

„Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, за да имаме основа върху, която да предизвикаме останалите партии за дискусия, в момента търпи правно-техническа корекция. Имаме екип, който изглажда някои от правно-технически проблеми в този първоначален проект, ние ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и политическите партии и независими депутати. След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава”, заяви Дариткова.

 „ВМРО винаги е заявявало, че е необходимо свикване на ВНС, необходима е нова Конституция, която да заличи липсата на гъвкавост в институциите и прекалено посредствената връзка с народа. И да направи Конституцията по-адекватна на настоящите обществени реалности. Гледаме с надежда на варианта за свикване на Велико народно събрание. Не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ. Има обаче много детайли, които за нас са важни да намерят място в Конституцията. За нас е недопустимо да отпадне преамбюла на Конституцията”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.