Съдията Камерън Мандер заяви, че зад „изкривената“ идеология на Тарант се крие „омраза“

Новозеландски съд издаде доживотна присъда без право на помилване на 29-годишния австралиец Брентън Тарант заради убийството на 51 поклонници мюсюлмани, извършено на 15 март 2019 г. Съдията Камерън Мандер определи престъплението като „нечестиво” и „безчовечно”, предаде АФП.

Атентаторът от Крайстчърч се призна за виновен

Той заяви, че зад „изкривената“ идеология на Тарант се крие „омраза“, която го е накарала да атакува беззащитни мъже, жени и деца миналата година в най-тежката терористична атака в историята на Нова Зеландия.

"Съдът е длъжен да реагира по начин, който решително отхвърля такава злонамереност", заяви Мандър, след като обяви присъдата - безпрецедентна в правната история на Нова Зеландия. Съдията заяви, че Тарант се е провалил в целта си да популяризира десния екстремизъм, убивайки хладнокръвно жертвите си.

Атентаторът от Крайстчърч отива на психотест

"Беше брутално и немислимо коравосърдечно. Вашите действия бяха нечовешки", каза съдията.

Прокурорът Марк Зарифе заяви, че зверството "няма аналог в криминалната история на Нова Зеландия".

"Днес беше приложен законът за това отвратително престъпление. Никое наказание обаче няма да върне близките ни. Ние уважаваме нашата правосъдна система и мюсюлманската, и немюсюлманската общност застанаха заедно срещу омразата. Екстремистите са еднакви. Независимо дали използват религии, национализъм или друга идеология", коментира имамът Гамал Фоуда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: Тони Господинов