Ще се реновира отсечката Чирпан - Стара Загора

Мащабен ремонт започва на най-лошия участък от автомагистрала „Тракия” между Пловдив и Стара Загора. Изцяло се затваря платното в посока Бургас в участъка от Белозем до Оризово, а движението ще бъде двупосочно в продължение на 12 километра. До момента шофьорите се движеха там с 90 км/ч, а от утре скоростта ще бъде намалена на 70 км/ч.

 Дупките и неравностите между Белозем и Чирпан дълго време бяха предизвикателство за всеки шофьор, на който му се налагаше да шофира в продължение на участъка от 52 километра.

Заради бабуните на пътя през лятото няколко тира се обърнаха на 160-ти километър на магистралата. При единия от инцидентите загинаха петима души. Първият етап на ремонта обхваща 12-километра от магистралата.

Освен че въпросният участък ще бъде изцяло преасфалтиран, ще бъде подменена и компрометираната мантинела. По време на ремонта е необходимо шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

 „Ремонтът на цялото трасе е изключително сложен от инженерна гледна точка. В този участък е необходима пълна подмяна на асфалтовата настилка, както и локални ремонти при пропаданията и деформациите”, заяви Даниел Иваничков – директор на дирекция „Поддръжка на пътна инфраструктура” в АПИ.

Заради ремонтните работи ще бъде затворена връзката на пътен възел "Плодовитово" в платното за Бургас. Хората, които искат да стигнат до Първомай, ще трябва да слязат от магистрала „Тракия” при Чирпан и да се върнат обратно към Плодовитово.

Ремонтът трябва да приключи до месец. Ако времето позволи, след това строителните работи в посока Бургас ще продължат в 40-километровия участък от Оризово до Стара Загора. През следващата година ще се ремонтира и платното за столицата.

Репортер: Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.