Разследващите са открили над 6770 предмета, от които само 212 били регистрирани

Държавата може да национализира колекцията от антични предмети на Васил Божков. Това стана ясно от изявление на говорителката на главния прокурор.

Обвинителите са  приключили с преброяването на предметите в колекцията на Васил Божков в офиса му на столичната улица „Московска“. Там се намира и частният музей на бизнесмена. Претърсванията и изземванията продължиха 8 месеца.

Божков умишлено занижил оценката на регистрираните си културни ценности (ВИДЕО)

Говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, обобщи, че разследващите са открили над 6770 предмета, от които само 212 били регистрирани.

„Предмети бяха откривани в кутии, в кашони, в найлонови пликове, в насипно състояние. Налични са данни, че културно-историческата оценка на регистрираните от обвиняемия Божков 212 предмета е умишлено занижена. Ще се изследва и произхода на всяка една от вещите с оглед да се установи дали са незаконно придобити. Ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока ще бъдат предприети съответните законови процедури за обявяване колекцията „Божков” за публична държавна собственост”, заяви Милева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.