Незаконната колекция на бизнесмена може да стане държавна, заяви Сийка Милева

На 1 октомври приключиха обиските на сградата "Нове Холдинг", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. В сградата се помещаваше музей с културни ценности. Претърсването започна на 30 януари тази година. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на пресконференция във вторник.

 

 

Културните ценности, намерени в офиса на Божков, са 6778. Регистрираните обаче са само 212. Прокуратурата счита, че останалите  6566 бр. намерени предмети са незаконно притежавани от обвиняемия“, уточни прокурор Милева.

повечето от предметите се съхраняват в нарушение  на всякакви правила и стандарти, като такива са откривани в кутии, кашони, найлонови торби и в насипно състояние. Върху голяма част от движимите вещи са открити замърсявания от земна маса, а върху  опаковките е намерен изписан ръкописен текст с означение на различни  географски области и населени места от територията на Република България, от които става ясно, че вероятно същите са били добити от иманяри в нарушение на закона, стана ясно от изявлението.

Откритите предмети, носещи белезите  на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на  поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД,  упълномощени юристи и служители от фондация „Тракия“, експерти от Националния исторически музей (археолози  и  реставратори) и от Националната художествена галерия, както и представители на Министерството на културата. Достъпът на  разследващите органи до сградата и помещенията в нея по време на всички действия по разследването се осигуряваше от  служители на фондацията, които единствени разполагаха с ключ“, разказа Сийка Милева.

Екип от международни експерти ще направи оценка на предметите. Налични са данни, че културно-историческата оценка на регистрираните предмети е умишлено занижена. Те били оценени като движими паметници на културата, които не представляват национално богатство, съобщи още Милева. В тази връзка ще бъдат назначени и археологически експертизи на висококвалифицирани международни експерти. Ще се изследва и произходът на вещите, за да се установи дали те са незаконно придобити. Ако се съберат доказателства за това, ще бъдат предприети процедури за обявяване на колекцията "Божков" за публична държавна собственост, завърши Милева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.