За нейната оставка гласуваха 97 депутати

Председател на парламента остава Цвета Караянчева. Близо пет часа депутатите разглеждаха искането за отстраняването ѝ. За него настояваха от БСП и ДПС, които обвиняват Караянчева в уронване престижа на институцията.

„Вярваме, че лица като Караянчева и „караянчевщината” нямат място в българския парламент”, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Бурни дебати в парламента заради искането за оставка на Караянчева (ОБЗОР)

„С думи, с поведение и със самооценка Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание”, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

В дебата беше намесен и премиерът. От БСП се оплакаха, че Караянчева умишлено не допуска изслушвания на Борисов в пленарната зала.

„От една година министър-председателят не е идвал в парламента”, коментира Нинова.

„В правилника няма такава хипотеза някой да излезе на трибуната и да каже – „извикай ми еди кого си”, контрира Караянчева.

ДПС И БСП искат оставката на Цвета Караянчева

В отговор - от ГЕРБ предложиха решение на проблема. „Нинова, стига с тази любов към Бойко Борисов. Всеки ден искате да идва. Каква е тази искра между вас. Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки”, призова Вежди Рашидов.

От „Обединени патриоти” твърдо подкрепиха парламентарния председател. „Не се усетихте как влизате в един капан и вие, и БСП. Превръщате г-жа Караянчева в мъченица”, обясни Славчо Атанасов.  

„Уважаема, г-жо, кърджалийска мъченице. Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но категорична оценка на своя партиен председател”, изказа Хамид Хамид от ДПС.

Обвинения в кражба в парламента

Постът на Караянчева беше ревностно пазен от ГЕРБ. „Дами и господа метежници, долу ръцете от председателя на Народното събрание, долу ръцете от българския министър-председател и неговото правителство, долу ръцете от главния прокурор”, беше позицията на Спас Гърневски от ГЕРБ.

Подкрепа дадоха и от ВОЛЯ. „И тя, като всеки един от нас, си има своите прегрешения”, изтъкна лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

С тезата на Марешки се съгласи и самата Караянчева. Тя изслуша от първия ред всички обвинения.

„Не съм безгрешна и никога не съм го твърдяла”, беше коментарът ѝ.

Нинова: Внасяме искане за оставката на Караянчева

Тя призна, че е понесла тежко изтеклите записи, за които се твърди, че думите на премиера са насочени към нея.

„Имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара от Родопите”, сподели председателят на Народното събрание.

126-те гласа „против” обаче спасиха председателския пост на Цвета Караянчева. Продължилите с часове дебати по искането за оставката ѝ завършиха с ръкопляскане и букет.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.