Той беше открит от посланика на Кралство Нидерландия в България и столичният кмет

Нов стенопис краси центъра на София. Той е близо до метростанция Сердика на бул. “Княгиня Мария-Луиза”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Стенописът беше открит от посланика на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър и кмета на София Йорданка Фандъкова. Мащабната графити-стена Serdika Tulip е с размери 200 кв.м. В основата ѝ до красиво момиче е илюстриран специалният сорт лале „Сердика”. Стената цели да илюстрира по съвременен начин приятелските отношения и партньорството между България и Нидерландия, като включва различни визуални елементи, характерни за двете страни. Автори на графити-стената са Arsek & Erase. Проектът е реализиран от Sofia Graffiti Tour по инициатива на Посолството на Нидерландия.

Николай Бизев от Sofia Graffiti Tour обясни, че проектът отнел 6 месеца, но самата реализация била в рамките на 5 дни.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави артистите, които са направили този красив стенопис в центъра на София. „Специално искам да благодаря на посланика на Нидерландия и на посолството на Нидерландия за идеята, за подкрепата и най-вече за партньорството“, каза Фандъкова.

Тя посочи, че от години имат отлично партньорство с посолството на Нидерландия. „Заедно реализирахме няколко прекрасни цветни проекти в София. По време на българското председателство, заедно с посолството Нидерландия, засадихме цветя под формата на логото на българското председателство в парка на НДК, а миналата година по повод 110-та годишнина от дипломатическите отношения между България и Нидерландия беше селектиран специален сорт лалета. Те се наричат „Сердика“, каза кметът на София. И заяви, че продължават това партньорство.

„Знаете, че като част от промяната в градската среда аз въведох цветните решения, много важна част от тях са лалетата. Те са любими на хората, напролет ги чакат. Тази година заради икономическата криза през лятото си спестихме цветята, но много хора ми писаха, очевидно не трябва да правим това и затова тази есен засадихме наново лалетата, луковиците, които напролет ще очакваме да цъфнат на познатите места. Засадили сме над 700 000 цветя“, заключи кметът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си