Премиерът инспектира ремонт в "Пирогов", АМ "Европа" и Искърското дефиле

Някой като оздравее, веднага да се връща на работа. Такава заръка отправи премиерът Бойко Борисов към директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов и здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Премиерът и двамата медици посетиха "Пирогов", а след това се отправиха към АМ "Европа" и Искърското дефиле

 

 

Проф. Балтов представи на премиера и министъра отделение в болницата, което ще приема пациенти, които нямат коронавирус. То ще отвори врати на 15 декември. До края на седмицата ще бъдат разкрити и 400 легла са средни и средно-тежки случаи на коронавирус.

"С най-добрия ядрено-магнитен резонанс и скенера, "Пирогов" е най-подготвената болница за травми", заяви директорът на спешния институт. Апаратът е на стойност 2,5 милиона лева и бе закупен със средства, отпуснати от правителството.

 

 

След "Пирогов" министър-председателят се отправи към друга проверка. Заедно с двамата медици Борисов премина по първия 17-километров участък от АМ „Европа“, който е готов половин година по-рано от предвиденото. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. 

"Пътуването вече става по-бързо, комфортно и по-безопасно. Въпреки пандемията и затрудненията, въпреки безпрецедентната ситуация в цял свят, продължаваме да изграждаме магистрали, пътища, газопроводи, пречиствателни станции. И няма да се спрем, защото, българите заслужават да имаме модерна инфраструктура", написа Борисов във Facebook. 

Шофьорите от няколко дни се движат по магистралата, по която са изградени са два пътни възела, 5 подлеза, 5 надлеза, мост над р. Сливнишка, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране. 

Половин година по-рано от предвиденото е готов първият 17-километров участък от АМ „Европа“. Инвестицията е за 117,3...

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 12 ноември 2020 г.

"Всичко това се строи благодарение на лекарите. Всеки здрав трябва да работи, за да не спират проектите", обясни премиерът. Той отново подчерта, че държавата не трябва да спира да работи, и изрази надежда, че първи ще излезем с кризата.

.

 

 

"Като те е страх от ресторант, не отиваш. На ресторант се ходи пожелание. Защо трябва да ги забраням? Нямаш ли акъл, че ако не е празник, ако не се пазиш, можеш да си вечеряш вкъщи. А там трябва да се спазват мерките, накарайте хората да мислят по този начин. Няма нужда от военно положение. Докторите, сестрите, давайте, здравите да се връщат на работа. Защото има и психологически проблем - 16 дена лечение, като го удариш още веднъж и с карантина, на човек му се събират над месец. Хем не е работил, не физически, психически се измъчва. Ще започнем да губим хората. Работата носи свобода, удоволствие, живот. Щом някой оздравее, веднага го връщайте на работа. А не да го притискате, още повече да психясва", каза премиерът.

Здравният министър пък подчерта, че е доволен от цифрите за последната седмица. По неговите думи от COVID-19 за периода са се излекували над 5000 души.

А от столицата, премиерът се отправи към Искъркото дефиле, където също тече ремонт. А на края на обиколката си Борисов посети "Калотина", където тече модернизация.

 

 

"Това е първият му ремонт с такъв мащаб от повече 30 години насам. 95% от дейностите по първата му фаза са изпълнени. Реорганизира се обработката на товарни автомобили, монтират се нови везни. Създават се по-добри условия за по-бързо преминаване на пътници и превозни средства", обяви Борисов.

 

 

До дни ще бъде подписан договор за втората фаза на ремонта, която е на стойност 30 893 200 без ДДС. Ще се свърже строящата се АМ Европа с граничния пункт. Ще бъдат изградени нови трасета за пътници и товарни автомобили, както и цялостна нова инфраструктура. В момента през „Калотина“ преминават около1400 товарни автомобила на денонощие. След приключване на ремонта капацитетът на пункта значително ще се увеличи. Това ще е много полезно за бизнеса, за хората и за туризма.

Тече модернизация на гранично контролно-пропускателния пункт „Калотина“. Това е първият му ремонт с такъв мащаб от...

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 12 ноември 2020 г.

С разширяването и модернизирането на „Калотина“, с дострояването на АМ „Европа“ от и за България ще се пътува значително по-бързо, посочи премиерът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.