Това обяви в ефира на "Събуди се" д-р Радка Масларска

За новия живот и новата болест, за бебетата и COVID, и за родените в условия на пандемия говори в „Събуди се” доктор Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в „Токуда”. За последните два месеца тя е изродила 11 бебета от майки, заразени с коронавирус.

РАЗКАЗ ЗА ЧУДОТО: „Мис свят България 2003” надви коронавируса в 9-ия месец и роди здрави близнаци (ВИДЕО)

„Само при едно дете бяха открити антигени. Останалите деца бяга негативни и при двата теста – при раждането и на седмия ден. Световната практика също не е убедителна, има много малко проучвания”, обясни тя.

Проучвания са направени измежду над 260 жени в Италия и при около 400 жени във Великобритания.

 

 

„Бременните жени боледуват по-тежко от заболяването през втория и третия триместър от бременността. В първия триместър като че ли ги пощадява. Само при 4% във Великобритания и 5% в Италия е установено вертикално преминаване на заразата. При голяма част от децата заболяването преминава леко, но са добър гостоприемник на вируса и могат да го разпространяват”, обясни д-р Масларска.

Учени: COVID-19 не се предава чрез кърмата

Тя обясни, че е възможно вирусът да живее дълго в организма на бебетата. Благодарение на здравия си организъм те обаче преминават през заболяването много леко. Практиката показва, че новородените остават положителни 3-4 седмици. Д-р Масларска сподели и за случай на родилка, която е била в много тежко състояние в първите седмици след раждането. Тогава се е наложило бебето й да бъде отделено от нея.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.