Как Добрият старец попада сред нас

Всяко дете може да ви каже откъде е Дядо Коледа: Северният полюс. Историческото му пътешествие обаче е по-дълго и по-фантастично от ежегодната му околосветска обиколка в нощта на 24 срещу 25 декември.

Днешният северноамерикански Дядо Коледа е роден в Средиземно море, еволюира през Северна Европа и най-накрая приема "формата", която сега ни е толкова позната на брега на Новия свят. Кой е този Дядо Коледа и как попада сред нас? Историята разказва испанското издание на National Geographic.

Свети Никола

Изображенията на Свети Никола, първоначалнияt прародител на Дядо Коледа, се различават значително, но никой от тях не прилича твърде много на червенобузия, белобрад старец, с когото сме свикнали днес. Едно от най-завладяващите изображения на истинския Свети Никола е създадено не от древни художници, а от съдебни експерти по реконструкция на лицето.

Останките на гръцкия епископ, живял през III и IV век, се намират в Бари, Италия. Когато през 50-те години криптата на базиликата „Свети Николай“ е ремонтирана, черепът и костите на светеца са документирани с рентгенови лъчи и хиляди подробни измервания.

Кое е най-популярното коледно писмо в света

Каролайн Уилкинсън, лицева антроположка в Университета в Манчестър, използва тези данни и симулации, извършени с най-съвременен софтуер, за да създаде реконструкция на този човек. Уилкинсън поставя човешко лице на оригиналния съименник на Дядо Коледа, лице със счупен нос, вероятно по време на преследването на християните при римския император Диоклециан.

Голяма част от работата ѝ подлежи на интерпретация. Тя трябва да изчисли формата и размера на лицевите мускули, които някога са покривали черепа на Никола, а самата форма на черепа е пресъздадена от двуизмерни данни. Дигиталните художници добавят подробности, базирани на предположения, включително кафяви очи, сива коса, типична за 60-годишен мъж и маслинов тон на кожата, най-често срещан сред средиземноморските гърци като Никола.

„Със сигурност губим определени детайли, които бихме имали, ако разполагахме снимки. Смятаме обаче, че това е най-точното изображение, което можем да получим“, казва Уилкинсън в документален филм на Би Би Си за проекта, озаглавен „Истинското лице на Дядо Коледа“.

От Свети Никола до Дядо Коледа

Как Свети Никола става жител на Северния полюс, който раздава коледни подаръци? Първоначалният светец бил грък, който се родил около 280 години след Христа и станал епископ на Мира, малък римски град в днешна Турция. Никола не бил нито дебел, нито весел. Имал репутация на бунтар и страстен защитник на църковната доктрина по време на „голямото преследване“, когато Библиите били изгорени и свещениците били принуждавани да се отрекат от християнството.

Никола се противопоставил на тези укази и прекарал години в затвора, преди Константин да даде легитимност на християнството в своята империя. Славата на Никола продължила дълго след смъртта му (на 6 декември, неизвестна година, в средата на 4 век), защото той бил свързан с много чудеса и все още се почита, независимо от връзката му с Дядо Коледа.

Лакомства и електронно банкиране - сред желанията на децата до Дядо Коледа

Никола става светец, защото е покровител на множество групи - от моряци до цели народи. Но около 1200 г. историкът Гери Боулър, автор на „Дядо Коледа: Биография“, обяснява, че той става известен като покровител на децата и носител на магически дарове.

В най-известната история младият епископ Никола спасява три девойки от живота на проститутки, като тайно дава на задлъжнелия им баща три чувала със злато, с които може да плати зестрата им.

„Другата история е изключително популярна през Средновековието“, обяснява Боулър. Никола влиза в странноприемница, чийто собственик току-що е убил три деца и е напъхал разчленените им тела в бъчви в мазето. Епископът не само разкрива престъплението, но и възкресява жертвите. Това е едно от делата му, който го превръщат в покровител на децата.

В продължение на стотици години, ок. 1200 до 1500, Свети Никола е носител на подаръци и "звездата" на тържествата, които се провеждат на 6 декември. Строгият светец придобил някои черти на по-ранни европейски божества, като римския бог Сатурн или норвежкия Один, с бяла брада и магически сили, като способността да лети. Той също така се грижи децата да спазват правилата, да се молят и да се държат добре.

Пътни полицаи спряха шейната на Дядо Коледа в Белфаст (СНИМКА)

Но след протестантската реформация светци като Никола изчезват от благодатта в голяма част от Северна Европа. Появяват се някои зловещи германски фигури. Никола вече не е светец, а заплашителен помощник като Ру-клаус, Ашенклас и Пелзникел. Тези персонажи очакват добро поведение от децата. Непозлушните са заплашвани с наказания и дори с отвличане. Въпреки че изглеждат много различни от веселия мъж в червено, тези цветни герои по-късно ще изиграят роля в създаването на самия Дядо Коледа.

Свети Никола в Америка

В Холандия децата и семействата просто не се отказват от Свети Никола като носител на подаръци. Те "осиновяват" Синтерклаас и го "отвеждат" със себе си в колониите на Новия свят.

Първата Коледа в Америка обаче не приличала на днешните празници. Този празник бил отхвърлен в Нова Англия, а на други места се превърнал в нещо като езическите Сатурналии, които някога имали своето място в календара. „Той се провеждал като вид обществено парти, с много алкохол и шум“, казва Боулър. 

По-късно, през първите десетилетия на 19 век, всичко се променя, благодарение на поредица от поети и писатели, които се стремят да превърнат Коледа в семеен празник, като "съживят" Свети Никола.

Хотел в САЩ празнува Коледа през цялата година (ВИДЕО+СНИМКИ)

Книгата на Вашингтон Ървинг от 1809 г. „Knickerbocker's History of New York“ за пръв път изобразява пушещ лула Никола, докато лети с вагон над покривите и раздава подаръци на добрите момчета и момичета.

През 1821 г. анонимно илюстрирано стихотворение, озаглавено „Приятелят на децата“, отива много по-далеч в оформянето на съвременния Дядо Коледа, свързвайки го с Коледа. „Тук най-накрая имаме облика на Дядо Коледа“, казва Боулър. „Те са взели магическото разпределение на подаръци от Свети Никола, премахнали са всякакви религиозни багрила и са вплели Дядо Коледа в образите на страховитите космати германски носители на дарове”.

Този герой носи подаръци на добрите деца, но и брезова пръчка. Само един елен тегли малката шейна на Дядо Коледа, но както "шофьорът", така и "екипажът" претърпяват голямо преобразяване през следващата година.

През 1822 г. Клемент Кларк Мур написва „Посещение от Свети Никола“, известна още като „Нощта преди Коледа“, за шестте си деца. Публикувано е анонимно на следващата година и до днес изобразеният в него пълничък весел Дядо Коледа все още се вози в шейна, теглена от осем северни елена.

ПИСМА ДО ЛАПЛАНДИЯ: Децата искат от Дядо Коледа играчки с... маски

Но въпреки че това стихотворение е познато на американците, то все още оставя много на въображението и през 19 век Дядо Коледа се появява в много костюми с различни цветове и размери. „Имам прекрасна негова снимка, на която той изглежда досущ като Джордж Вашингтон, яхнал метла“, казва Боулър.

Той добавя, че едва през 19 век образът на Дядо Коледа е стандартизиран като възрастен с нормален размер, облечен в червено с бели кожени декорации, пътуващ от Северния полюс с шейна от северни елени и бдящ над децата.

Най-отговорен за дебелото лице на стареца е Томас Наст, велик политически карикатурист. „Той обаче го рисува с доста неприлични панталони”, добавя Боулър.

Когато е напълно установен, северноамериканският Дядо Коледа претърпява някаква обратна миграция в Европа, замествайки ужасяващите носители на подаръци и приемайки местни имена като Пер Ноел във Франция, Фадър Кристмас във Великобритания или Папа Ноел в Испания.

Дядо Коледа по света

Макар че със сигурност има добри намерения, Дядо Коледа създава и продължава да поражда противоречия.

В Русия той влиза в конфликт с Йосиф Сталин. Преди Руската революция Дед Мороз е предпочитаният коледен персонаж и има черти като на холандския Синтерклаас. „Когато се формира Съветският съюз, комунистите премахват празника на Коледа и носителите на подаръци”, казва Боулър.

„Така че през 30-те години на миналия век, когато Сталин има нужда от подкрепа, той позволява на Дед Мороз да изплува отново не като коледен подарък, а като новогодишен“, разказва Боулър. Опитите да се замени Коледа с Нова година в Русия остават неуспешни, както и тези на СССР да разпространи светска версия на Дед Мороз, със синьо облекло, за да се избегне объркване с Дядо Коледа в Европа.

„Където и да са отишли след Втората световна война, СССР са се опитвали да заменят местните носители на подаръци, като например в Полша или България. Но след падането на Съветския съюз през 1989 г. жителите на въпросните държави възстановят предишните си традиции”, обяснява Боулър.

Дядо Коледа остава политизирана фигура по целия свят. Американските войски разпространяват своята версия на този весел, едър човек по света в годините непосредствено след Втората световна война и той като цяло е добре приет като символ на американската щедрост при възстановяването на разкъсани от войната земи, казва Боулър.

Пандемията няма да спре проследяването на пътя на Дядо Коледа

Днес хората в много страни имат Дядо Коледа в собствения си списък с лоши момчета, било защото той представлява комерсиализацията на Коледа за сметка на Исус Христос, или просто защото това не е местна традиция.

„На места като Чехия, Холандия, Австрия и Латинска Америка има силно движение срещу Дядо Коледа, защото те се опитват да запазят своите собствени традиции“, каза той.

Тези усилия изглежда малко вероятно да спрат нарастващия интерес към Дядо Коледа, но неговите помощници биха могли да ви спестят няколко спирки от натоварения ви график за Бъдни вечер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС