Затвориха петролни рафинерии, наложиха се прекъсвания на тока

Студът в Тексас нанесе удар по енергийната индустрия в най-големия американски щат, принуждавайки да бъдат затворени петролни рафинерии и налагайки ограничения от страна на операторите на газопроводи за природен газ, съобщава Ройтерс.

Застудяването накара щатският оператор на електрическата мрежа да наложи прекъсвания на тока, а президентът Джо Байдън обяви в понеделник извънредна ситуация, за да предостави федерална помощ на Тексас, предава БНР. 

Арктически студ скова Тексас (СНИМКИ)

Тексас произвежда приблизително 4,6 млн. барела петрол на ден и е дом на някои от най-големите рафинерии в страната, разпределени по крайбрежието на Персийския залив.

Компанията Motiva Enterprises заяви, че спира производствения си комплекс Порт Артур, Тексас, който включва и рафинерията. Рафинерията на Порт Артур на Motiva произвежда над 630 000 барела продукт на ден, което я прави най-голямата в САЩ.

Citgo Petroleum Corp пък съобщи, че е затворила някои части на нейната рафинерия Corpus Christi, където се произвеждат дневно по около 167 500 барела на ден.

СНЕЖЕН КАПАН: Тежка зима обхвана и Гърция, Турция, Русия и САЩ (ВИДЕО)

Сериозното застудяване принуди и рафинерията на Lyondell Basell в Хюстън, добиваща по 263 776 барела дневно, да работи при минимално производство, а също така затвориха и повечето части в рафинерията на „Маратон” в Галвестън, където се произвеждат на ден по 585 000 барела петрол.

Междувременно бях спрени енергийните доставки в големи части на Съединените щати.

Kinder Morgan's Natural Gas Pipeline Co. съобщи за ограничения на капацитета на различни места в неговата тръбопроводна система, докато Enable Gas Transmission обяви, че предприема мерки за осигуряване на адекватно снабдяване на клиентите.

ЕКСТРЕМЕН СТУД: Регистрираха -25.5 градуса в Трън

Операторът на петролопровода Enbridge Inc. заяви в понеделник, че тръбопроводът за суров нефт, който минава от терминала близо до Понтиак, Илинойс, извън Чикаго, до най-големия център за съхранение на петрол в Кушинг, Оклахома, е спрян заради прекъсване на електрозахранването. При нормални условия през този тръбопровод преминават дневно по 585 000 барела.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР