На теория няма причина да очакваме да има проблем за бременни жени от ваксината на Pfizer, каза специалистът

"Около 15 000 мутации са регистрирани до момента в този вирус. При всяка една първа среща с вируса организмът включва вроден имунен отговор''. С тези думи започна участието си в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS вирусологът проф. Радостина Александрова.

Според нея вирусите имат механизми, които могат да заобиколят тази защита. А при адаптивния имунен отговор се образуват антитела, те му пречат да инфектира клетките, а клетките могат да разпознаят вече заразени клетки и да ги унищожат, това е клетъчен имунен отговор.

Тя сподели, че на дневен ред са ново поколение ваксини – РНК. А учените търсят най-добрата формула как да бъдат приложени.

"На теория няма причина да очакваме да има проблем за бременни жени от ваксината на Pfizer, а тази на AstraZeneca допускаме, че е ефективна не само между 18 г. и 55 г., но и по-нагоре", обясни вирусологът.

Какво съдържа медикаментът, излекувал Тръмп от COVID-19 (ВИДЕО)

"Руската ваксина е много сходна на тази на AstraZeneca. Китайската ваксина е класическа, инактивиран вирус се използва. Живите ваксини са отслабени, докато този изобщо не може да се размножава в клетката", коментира тя.

По нейните думи при една доза на Pfizer в комбинация с една на AstraZeneca се получава много добър клетъчен имунен отговор, това е доказано при експерименти с животни.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.