Обикновени хора могат да поставят последните парченца

Група визуални артисти от Аржентина се опитват да възкресят футболната легенда Диего Армандо Марадона под формата на мозайки, предаде Ройтерс.

Групата, наречена Командо Марадона, представи най-новото си творение - разноцветен стенопис, изобразяващ легендарния аржентински футболист, чиято кончина на 25 ноември миналата година потопи в скръб почитателите му от Буенос Айрес до Неапол, Италия.

Раздвижване около разследването за смъртта на Диего Марадона

Стенописът пред стадион Архентинос Хуниорс, където Марадона играе в ранните години на кариерата си, е от поредицата мозайки, които визуалните артисти създават през изминалите три месеца, за да почетат своя идол.

„Претворяваме нашата болка от загубата му в стенописи на обществени места”, казва Гонсало, който сформира арт групата заедно с Паула Сото и Габриела Перейра.

Артистите използват малки плочки за мозайките, за да са сигурни, че те ще са достатъчно издръжливи, както и лесни за подмяна, в случаи че творбите им станат обект на вандализъм. Мозайките изобразяват Марадона в екипи на отбори, за които е играл.

Показаха последното видео с живия Марадона (ВИДЕО)

Творците канят обикновени хора да поставят последните парченца от произведенията - отражение на факта, че Марадона е възприеман като национален герой, въпреки всеизвестните му проблеми с наркотична и алкохолна зависимост.

„Марадона е символ на Аржентина и нашата нация. Той е част от нашата ДНК. Носим го в кръвта си”, казва Гонсало Лопес Лаух.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА