Новата система започна да работи днес след 17:00 часа

Хиляди желаещи да си запишат час за ваксиниране срещу COVID-19 в новата онлайн система. Тя беше стартирана в 17:00 часа. А един час по-късно се бяха регистрирали над 7000 души. Към 21:00 това успяха да направят над 19 000 граждани.

Някои хора се оплакаха, че системата е забивала. От здравното министерство обясниха, че е била претоварена на моменти заради големия интерес.

Регистрацията става на адрес: https://his.bg/bg/reservation.

Всеки желаещ минава през 4 стъпки. ВИЖТЕ КОИ СА ТЕ. 24 часа преди да настъпи часът за ваксинация ще получат напомняне за избрания час и място.

На кой ден след ваксинация сме защитени от коронавируса

Малко след 17:00 ч. Емил Василев прави неуспешен опит да си запази час за имунизация през новата система.

„Опитах да се регистрирам около три пъти, но при всички стигах до първа стъпка, без възможност да продължа към втора”, обяснява той.

Часовете са през 10 минути, тъй като е изчислено, че толкова отнема поставянето на дозата.

Хората, на които им предстои реимунизация, не е нужно да се регистрират.

„Всички граждани, които са получили първа игла, ще получат служебна регистрация в системата. В случай, че са посочили мобилен телефон или имейл, те ще получат известие на коя дата са записани”, обясни изпълнителният директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов.

Кунчев: Има изключително неприятни новини за нигерийски вариант на COVID-19

Може да се стигне и до ситуация, в която сме избрали ваксина, но да получим друга. Ако в момента няма налични дози от този препарат или по преценка на медиците на място. 

„Избира се в зависимост от вашето физическо състояние и придружаващи заболявания. Вие може да не сте направили правилната преценка”, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според Щаба вината за неефективно работещите „зелени коридори” е изцяло на фирмите, които не доставят навреме препаратите. Въпреки това 250 000 души у нас вече са получили ваксина. На 31 000 е поставена и втора доза.

„Вече активно участват и общопрактикуващите лекари. Към момента имунизираните от тях са около 45 000”, коментира проф. Красимир Гигов.

РЪСТ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА: Британският вариант на коронавируса се разпространява у нас

Европейската агенция по лекарствата започна процедура по оценка на руския препарат „Спутник V”. На финален етап на одобрение вече е друга ваксина - тази на „Янсен”, която ще се прилага само с една доза.

Здравните власти обявиха още, че до 10 март ще трябва да бъдат ваксинирани всички представители на избирателните комисии. Проф. Ангелов призова за разум в провеждането на предизборните кампании.

Страната ни има потвърждение, че до средата на март ще получим голяма доставка от 107 000 дози от AstraZeneca.  

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.