Министерството излезе с коментар заради позицията на двама сенатори от Щатите

Министерството на външните работи изрази учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ. От ведомството посочват, че тя не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения.

„Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас”, пишат от МВнР.

Георг Георгиев: Позицията на двамата американски сенатори е лична

От министерството уточняват, че преди година САЩ и България подписаха във Вашингтон два всеобхватни документа - декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура. В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата „Три морета”.

Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени, категорични са от МВнР.