Номинациите във всички категории ще бъдат обявени на 27 март

За втора поредна година отлагат церемонията за връчването на наградите "Икар". Причина за това е усложнената епидемична обстановка в страната. Новата дата е 11 май, а мястото - Народният театър "Иван Вазов", съобщават от Съюза на артистите.

За пръв път в историята: Връчват наградите "Икар" без публика

Номинациите във всички категории ще бъдат обявени на 27 март. Наградата "Икар" за изключителен принос към театъра посмъртно ще получи актрисата Татяна Лолова. Управителният съвет на Съюза на артистите е гласувал отличието на една от най-обичаните български актриси още в началото на февруари. Заради трагичната вест, помрачила всички българи, почетното отличие ще бъде връчено посмъртно. 

Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество

Всички номинирани представления ще бъдат програмирани в рамките на 17-ото издание на Софийския театрален салон, част от календара с културните събития на Столичната община за 2021 г., както и от Националния културен календар.

“Икар 2020”: Елена Димитрова и Йордан Ръсин са големите победители

Комисията, определила номинациите в основните категории, е в състав - доц. Асен Терзиев (театровед), доц. Мария Диманова (сценограф), Стилиян Петров (режисьор), Деница Езекиева (театровед), Ива Тодорова (актриса) и Славчо Николов (композитор). В комисията, определила най-добрите постижения в кукленото изкуство, са Никола Вандов - театровед, Мая Бежанска - актриса, и Петя Караджова - сценограф.

Източник: БТА