Премиерът Борис Джонсън обаче призова за предпазливост

От днес в Англия отпадат редица мерки. На гражданите е позволено да се събират на групи до 6 души от различни домакинства. Това става за първи път от три месеца. Отвориха и редица спортни обекти.

"Не мога да спра да се усмихвам. Много съм щастлива. Аз плувам откакто бях малко дете. Да бъда в басейна е усещане, с което съм свикнала и се чувствам комфортно”, казва ученичката Беатрис.

Това е първият етап от свалянето на националния локдаун, който беше обявен в началото на януари. Наред с басейни е разрешено ползването на други спортни обекти на открито, като баскетболни игрища и тенис кортове. 

Англия въвежда COVID тестове за влизащи шофьори на камиони

“Беше ужасна зима. От една страна времето, от друга страна ограниченията. Аз обичайно съм позитивен човек, но всяка сутрин се събуждах унил и мрачен, защото не можех да издвам на места като това.”

Свалянето на забраните ще бъде постепенно. Търговските обекти и останалите спортни съоръжения би трябвало да отворят след 2 седмици. А големи обекти на закрито, като зали за концерти и конференции, ще чакат до средата на месец май.

Отмяната на забраните стана възможна след успешната акция за масово ваксиниране. Близо 60 процента от пълнолетните в страната вече са получили поне една доза.