Могат да вземат обаче ограничени количества

За първи път личните лекари у нас получават дози от РНК-ваксините на Moderna и Pfizer. Тази сутрин пред сградата на РЗИ в София се образува и опашка. А в Бургас ситуацията е по-спокойна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК.

Снощи чрез имейли личните лекари са информирани, че от днес вече могат да отидат на място, за да вземат и от трите вида ваксини. Това става възможно, след като в страната ни пристигнаха последните доставки. Над 60 000 са дозите на Pfizer, които България получи в понеделник.  

Въпреки че раздаването на ваксините беше обявено за 09:00 сутринта, пред столичното РЗИ час по-рано вече се образува опашка от лични лекари. Всички искат да са сред първите, за да са сигурни, че ваксините няма да свършат пред тях.  

За първи път те получават от ваксините на Pfizer и Moderna. С това на практика отново стартират четвъртата фаза на ваксинация. Количествата са ограничени, за да стигнат до всички лични лекари, уточниха от РЗИ.

„Първоначалната организация, която сме създали, е на всеки да бъдат раздадени по 2 флакона от всяка ваксина. Ваксината на Pfizer е по 6 дози във флакон, а на Moderna - по 10 дози във флакон”, обясни д-р Ирина Гайтаневска от РЗИ-София.

За ваксината на AstraZeneca няма ограничение в количествата, но оказва се, личните лекари не искат от нея.

 

 

„От AstraZeneca имам свободна в момента. След позвъняване на всички мои пациенти, не знам по каква причина, всички се отказват”, обясни д-р Петър Самарев.

Вместо да следи за организацията, на охраната пред РЗИ пък се наложи да отпраща пациенти, дошли, защото чули, че дават ваксини.

"Вие знаете ли колко лични лекари има в София? Кога моя личен лекар ще получи ваксина", попита чакащ пред РЗИ.

Според справката, броят на личните лекари в София всъщност е 900. А личният лекар на този пациент поне до обяд не беше сред чакащите. Има и лични лекари, които отказват да ваксинират срещу COVID-19.

От Здравната каса заявиха за NOVA, че има анекс към Рамковия договор, който задължава личните лекари да ваксинират и срещу коронавирус. Но го подписват само тези, които желаят. За останалите санкция няма.

Междувременно лекарите, които все пак търпеливо изчакаха реда си, успяха да получат обещаните дози и се заеха да информират пациентите, в резултат на което, се наложи да отговарят и на различни въпроси.

 

В Бургас също започна раздаването на ваксините. Това става в Регионалната здравната инспекция в града. Всеки лекар, който не е използвал препарата до момента, преминава обучение.

Ваксините, които се раздават днес, са предназначени за записаните в пациентските им листи хора с хронични заболявания на възраст над 65 години.

 „На джипитата ще бъдат раздадени над 200 флакона на Pfizer и над 100 флакона на Moderna. Останалите, които получихме снощи, ще бъдат за хората, записали се в платформата. Там имаме записани от повече от 3-4 седмици”, заяви д-р Георги Паздеров, директор РЗИ-Бургас.

 „Трябва да подсигурим ваксините за до 5 дни. Всеки ден да можем да правим ваксинация на по 5-6 човека. Не може да вземаме прекалено много ваксини, защото рискуваме по този начин да не можем да ги поставим и да не можем да създадем точната организация”, коментира д-р Михаил Христов, общопрактикуващ лекар.

От днес в област Бургас са разкрити и „зелени коридори” за хора над 80 г.,  които ще получават РНК-ваксина без предварително записване. От РЗИ съобщиха, че следващата седмица ще бъдат имунизирани хора над 70 г. , а по-следващата към тях ще бъдат прибавени и тези над 65 г. Всеки един от тях може да отиде в някой от 10-те кабинета, чиито адреси са качени на сайта на РЗИ Бургас и да получи ваксина, без предварително записване само срещу лична карта.

Репортери: Даниела Пехливанова, Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК