Тя навършва 95 години в сряда

Кралица Елизабет Втора ще посрещне тази седмица най-самотния си рожден ден досега и първи без принц Филип за последните седем десетилетия, съобщи електронното издание Мейлонлайн.

Овдовялата кралица навършва 95 години в сряда и ще бъде в компанията на малцина от най-близкия си антураж в замъка Уиндзор.

ТРОГАТЕЛНО: Погребението на принц Филип докосна милиони сърца (ВИДЕО+СНИМКИ)

Плановете са официален портрет за празника са отменени, тъй като кралицата е в траур по повод кончината на съпруга си. Принц Филип, херцог на Единбург, почина на 9 април, два месеца, преди да навърши сто години. Погребението му беше в събота.

Британското издание цитира запознати, според които Елизабет Втора ще прекара рождения си ден като всеки друг ден през последната година. Най-вероятно тя ще отиде до Фрогмор, едно от любимите ѝ места в Уиндзор, за да разходи новите си домашни любимци - доргито Фъргъс и коргито Мюик. В неделя, ден след като се прости с принц Филип, кралицата също била там. Тя шофирала сама до Фрогмор, където вишните все още са отрупани с цвят и пролетните цветя пъстреят в лехите.

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

Националният траур за херцога на Единбург приключи в неделя, но кралицата и кралското семейство са в траур до четвъртък.

Няма да има топовни салюти за рождения ден на кралицата, съобщиха от британското министерство на отбраната.

Кралицата най-вероятно ще бъде посетена в Уиндзор на рождения си ден само от синовете си принц Андрю и принц Едуард, съпроводен от съпругата си Софи. Принцът на Уелс Чарлз, херцозите на Кембридж Уилям и Кейт и други членове на кралското семейство ще поздравят монарха по телефона.

Елизабет II се върна към кралските си задължения

Кралицата понася стоически загубата на любимия си съпруг, казват източници от двореца. Очаква се първият ѝ публичен ангажимент след траура извън двореца да бъде участието ѝ в откриването на парламентарната сесия на 11 май, когато ще бъде съпроводена от сина си, престолонаследника принц Чарлз.

Източник: БТА