Предложението за това беше внесено от Ива Митева и гласувано от депутатите

Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов. Това беше записано като първа точка в днешното заседание.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След заседание на председателския съвет в сряда сутринта, Ива Митева предложи тази точка да отпадне от дневния ред. Предложението беше гласувано в зала и одобрено.

Така депутатите преминаха към втората точка - изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев за състоянието на държавната хазна.

Темата за сформиране на ново парвителство предизвика скандал в пленарната зала.

"Кога и на каква цена се разбрахте за подкрепа на ДПС? Каква е общата идейна база на "Има такъв народ" и "Демократична България", че така лесно се подкрепиха едни други? Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" и с подкрепата на "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!"? Кои са преговарящите", попита Тома Биков от ГЕРБ. 

 

 

В отговор на това от БСП И ДПС реагираха остро.

„Промяната започна след изборите на 4 април, но в никакъв случай не е завършила. В тази сложна ситуация, в която се намираме, позицията на БСП е най-лесна, ясна, принципна и последователна. Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно са безпочвени. Очевидно има някакво разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии. За нас политиката на ГЕРБ създава хаос и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации. Поведението на Борисов е ясно. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически обекти обаче не могат сами, не им стигат гласове. В същото време нападат БСП и отказват протегнатата от нас ръка. Очевидно става въпрос за липса на политическа мъдрост. Никога не сме се месили в поведението на други партии, но тъй като сега всички ни предизвикват, ще си кажем мнението. Още в 44 НС заявихме, че „Обединени патриоти” са явни партньори на ГЕРБ. Скрито управляващият партньор е ДПС”, заяви Корнелия Нинова. 

Мая Манолова също прочете декларация от парламентарната трибуна.

„Планът за възстановяване и развитие дава възможност в България да бъдат инвестирани над 12 млрд. лв. европейски безвъзмездни средства и още над 9 млрд. нисколихвени изгодни кредити, които за съжаление в момента отсъстват от Плана. Големите световни икономики Китай и Америка вече приложиха подобни планове. Повечето от страните от ЕС вече са готови и внасят своите национални планове. Само в България заради неразбирането между усвояване и възстановяване и заради деструктивното поведение на българското правителство Планът все още се обсъжда”, заяви Мая Манолова.

 

 

„Той трябва да бъде внесен в европейските институции до 30 април, а одобрението да се случи до края на юли, което ще позволи практически средствата за стартиране на проектите да са налични незабавно. Това са средства, които биха дали значителен тласък за развитие на българската икономика. Буквално от юли може да започне инвестирането им. Народното събрание трябва да бъде на висотата на очакванията на българските граждани – нещо, на което Борисов не може да отговори. Българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, няма да избяга от поста си, а ще направи и невъзможното Планът да бъде внесен своевременно в европейските институции и да бъде максимално добър за българската икономика и домакинства”, каза Манолова. „Това, което е рационално и здраво в него да се използва. Средствата, предвидени за отживели и аналогови мерки и дейности да бъдат пренасочени към фондовете за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация”, поиска Манолова.

"Няма задкулисие, няма задкулисни договорки, няма да правим кабинети и няма да участваме в кабинети, но ще подкрепяме новите партии да съставят кабинет и да се извърви пътят към елиминиране на ГЕРБ от властта. И след следващи избори пак същото ще направим". Това заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в отговор на декларация от ПГ на ГЕРБ.

Цонев припомни, че още в изборната нощ от ДПС са заявили пред медиите, че разчитат вота на избирателите като категорично желание за промяна - за детрониране на ГЕРБ от властта. Това разбира той като промяна.

Йордан Цонев отбеляза също, че ясно са заявили тук в Народното събрание, че няма да подкрепят кабинет, предложен от ГЕРБ и от БСП, но ще подкрепят от една от трите или от трите нови партии в парламента, без да участват в него.

"Не тези, които са били с ДПС в управлението, изгоряха, а тези, които са били с ГЕРБ, изгоряха", коментира Йордан Цонев. Реформаторският блок отиде в небитието след един мандат с вас, АБВ - също, посочи той. Целият патриотичен блок къде е, попита още Цонев.

Според него ГЕРБ е най-токсичната партия в българския политически живот.

От трибуната Тошко Йорданов заговори за предателство, а "Демократична България" не мисли за подкрепа към Герб/ СДС. В кулоарите дойде и кандидатът за министър председател Даниел Митов да обяви, че днес канят за преговори "Демократична България". Ако не успеят да проведат разговори с двете парламентарни групи, ГЕРБ/СДС обявиха, че ще върнат мандата на президента.