Държавите от ЕС е необходимо да вземат решения за руските дипломати на своя територия

ЕС не изключва възможността да отнеме акредитациите на руски дипломати, потвърди днес говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че това е възможно, но няма да доведе до прогонването на руските представители в Брюксел, защото те са акредитирани и в Белгия. Не казвам, че не можем да го направим, но е по-сложно, заяви говорителят. По неговите думи е необходимо държавите от ЕС да вземат решения за руските дипломати на своя територия.

Нови дипломатически искри между Прага и Москва

Говорителят посочи, че европейските държави обсъждат тези въпроси заради скандала между Чехия и Русия, включително и свързаните събития в България. Той изрази пълна подкрепа от името на ЕС за действията на Прага от последните дни, както по-рано днес направи и НАТО.

Винаги се стремим към съгласуваност и единодушие. Ако държавите от ЕС решат да се отнемат акредитациите на руски дипломати в Брюксел, институциите няма да създадат пречка, добави говорителят.

Стотици задържани на митинги в подкрепа на Навални в Русия (ВИДЕО)

По неговите думи след отравянето на Сергей Скрипал ЕС е приел решение за съгласувано прогонване на руски дипломати. Днес все още такова решение няма и не мога да предвидя как ще завършат разговорите в тази посока, поясни говорителят.

Русия обяви 10 служители на посолството на САЩ в Москва за персона нон грата