Босфорският университет е обхванат от вълнения от януари, след като Ердоган назначи нов ректор - Малих Булут

Турция изправя пред съда 108 души за участие в антиправителствени студентски протести

Турски прокурори искат ефективни присъди за 108 души, които са участвали в антиправителствени протести, провокирани от назначаването на нов ректор на университет в Истанбул, информира БТА.

Адвокатката Ягмур Кавак заяви за ДПА днес, че обвиняемите са изправени пред присъди от 6 месеца до 3 години затвор. Те са обвинени в нарушаване на забраната за демонстрации заради пандемията от коронавирус и затова, че не са се разпръснали, след като полицията ги е предупредила.

Престижният Босфорски университет е обхванат от вълнения от януари, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи нов ректор - Малих Булут, който е близък до управляващата партия.

Трима опозиционни журналисти са задържани в Турция

След като демонстрациите се разпространиха и в други градове, Ердоган и високопоставени правителствени представители нарекоха студентите "терористи" и "извратени".

Стотици студенти и техни поддръжници бяха арестувани, а полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми по време на седмиците на мирни протести в солидарност с движението на Босфорския университет.

Непропорционалната употреба на сила предизвика международно осъждане.
Въпреки репресиите студентите и преподавателите продължиха да отстояват своята съпротива срещу това, което определиха като "недемократично назначение".

Ердоган: ЕС е обречен на провал без пълноценното членство на Турция

Кавак, която представлява 10 обвиняеми, заяви, че има три дела, свързани с протестите в Истанбул. Един от обвиняемите е под 18 години, а друг е адвокат.

Дата за процеса все още е определена, посочи тя.