"Турция ще продължи усилията си за присъединяване към ЕС", каза още той

„Усилията на ЕС за гарантиране на неговите ценности са обречени на провал без пълноценното участие на Турция“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция ще продължи усилията си за присъединяване към ЕС, въпреки действията на онези, които се опитват да я оставят извън пределите на европейската общност. Без пълноценното участие на Турция, всички усилия на ЕС да гарантира ценностите, които декларира, са обречени на провал. Европейският съюз се нуждае от Турция повече, отколкото тя от него", каза Ердоган на заседание на партията си относно изпълнението на реформите в Анкара, съобщава БГНЕС.

Опозицията в Турция иска анулиране на всички изборни резултати

Според Ердоган Турция е изпълнила 66 от 72 критерия, повдигнати от Европейския съюз като условие за въвеждане на безвизов режим и в близко бъдеще ще бъдат предприети стъпки за изпълнение на останалите шест критерия. Той добави, че новото споразумение за митническия съюз между Турция и ЕС е в интерес не само на Анкара, но и на самия Европейски съюз, цитира РИА Новости.

През 1963 г. Турция подписа споразумение за асоцииране с ЕС, а през 1987 г. тя подаде кандидатура за членство в съюза. Преговорите за присъединяване обаче започнаха едва през 2005 г. и многократно бяха преустановявани поради разногласия. В момента 16 от 35 глави на преговорното досие са отворени. През март 2016 г. Брюксел засили преговорите в замяна на съгласието на Турция да помогне за намаляване на притока на мигранти към Европа.

Протести в Турция след решението да се повторят изборите за кмет на Истанбул

Въпреки това, отношенията между ЕС и Турция се влошиха след опита за въоръжен преврат в страната през лятото на 2016 г. Брюксел разкритикува последващата реакция на турските власти, масовите арести и други мерки на Анкара и прекрати подготовката за откриване на нови преговорни глави за присъединяване на Турция към ЕС. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.