iStock
Това установи Европейската агенция за безопасност на храните за съставката Е171
Опасна съставка в сладкиши, дъвки и дори в някои видове хляб е напът да бъде премахната от българския пазар. Причината: от Европейската агенция за безопасност на храните предупреждават, че този оцветител може да е вреден за здравето.
Е171 – зад това почти кодово име всъщност се крие титановият диоксид или продукт, който се използва най-вече в хранителната промишленост: в хляба, в сухото мляко, а най-често го срещаме в сладкарството.
Идеално белият цвят на дъвките или на пастата за зъби дължим на Е171 – оцветител, познат още като титаново белило. Среща се и под формата на мляко на прах: в сладкиши, сладоледи, смеси за супи и сосове.
Диетолог информира за нови изследвания, които установяват, че титаниевият диоксид е потенциално канцерогенен.
Докато стане ясно дали Еврокомисията ще забрани Е171 да присъства в храните на пазара у нас, диетолози препоръчват да консумираме с мярка дори полезните храни от магазина.