Двамата са обсъдили ескалацията на напрежение в региона на Близкия изток през последните дни

„Преустановяването на въоръжената конфронтация и предприемането на усилия за укрепване на мира в Близкия изток са от ключово значение не само за Държавата Израел и Палестина, а и за целия свят”. Това заяви днес президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Държавата Израел Реувен Ривлин.

ООН: Бомбардировките в Израел може да доведат до истинска война

Разговорът се проведе по инициатива на президента Ривлин и по време на него са били обсъдени ескалацията на напрежение в региона на Близкия изток през последните дни, при която загинаха десетки хора. Президентът Ривлин подчерта, че Държавата Израел се стреми към деескалация на напрежението, но държи на устойчивост в мирния процес, така че да не бъдат поставяни под заплаха животът и здравето на нито един гражданин.

„България е дълбоко загрижена от бързото развитие на този конфликт и дадените човешки жертви”, посочи президентът Румен Радев. Държавният глава заяви още, че от ескалиращ военен конфликт няма да спечели никой. „България високо цени приятелството си с Държавата Израел, както и с Палестина, и в рамките на своите възможности е готова да подпомогне усилията, за деескалация на напрежението, успокояване на обстановката и избягване на нови човешки жертви”, посочи още президентът Румен Радев.