Министърът на икономиката показа ремонтиран язовир

Пореден политически залп от новите управляващи към старите. В шестминутно видео министърът на икономиката Кирил Петков представя резултатите от проверка на едно от дружествата под негова юрисдикция - Държавната консолидационна компания. Основната критика е към подчинената строителна компания „Монтажи” заради ремонт за над 2 милиона лева на язовир, в който обаче почти няма вода.

Според резултатите от проверката Държавната консолидационна компания е прехвърлила в последните години 500 милиона лева към фирма „Монтажи”. Те от своя страна наемат подизпълнители. Заради неплатени задължения на фирма „Монтажи” е наложен запор, обяснява икономическият министър, но тя продължава да се разплаща през дъщерно дружество - „Монтажи” - София.  Като пример за лошо управление на дружеството и съответно на министерството, Петков дава конкретен язовир, ремонтиран за над 2 милиона лева.

Обвинение срещу директор в МВР и престрелки между Бойко Рашков и прокуратурата (ОБЗОР)

„Намираме се в язовир „Пазар дере” до Ловеч. Министерството на икономиката е принципал на Държавната консолидационна компания, която извършва ремонтни дейности на язовири, чрез „Монтажи”. Този язовир е сред топ десет приоритета на държавата. В момента язовирът ни струва 2 млн. и 350 000 лева”, посочва Кирил Петков.

Строителният експерт Владимир Барзов, който е участвал в работната група за проверките, твърди, че цените не са пазарни. 

„Цените са бутикови. Цена на бетон, който в София е 100 лева, тук е 200. Двойни цени за бетон. Фрапиращи са и транспортните разходи. Пет пъти по-скъпи”, каза Барзов.

Петков показва и съоръжение, част от което е стара бутилка от безалкохолна напитка

„Не знам дали като технология е най-добрият начин за този тип съоръжения. Когато държавата обаче похарчи 2 млн., съоръженията трябва да са по-добре от това”, обясни министърът на икономиката.

В понеделник материалите от тази проверка ще бъдат предадени в прокуратурата. Всичко за новите обвинения и отговорът на доскорошните управляващи -  в Новините на NOVA в 19 ч.