Да бъде пилот е негова детска мечта

„Аз съм Марио Бакалов - пилот. Това е детската ми мечта. И до ден днешен винаги съм искал да летя. Авиацията е моята страст, моето призвание”. Така описа себе си пилотът пред Мариян Станков - Мон Дьо. 

Бакалов стана звезда за една нощ, след като през 2016-а приземи за първи път най-големия пътнически самолет в света Airbus A380.

„Това е едно усещане, което е трудно описуемо. Няколко мига, които цял живот няма да забравя. Единственото, с което мога да сравня това усещане е с междуличностни събития”, казва Марио.

С него той каца на мястото, на което се е родила детската му мечта - Летище София.

„Бях от една страна, с професионалния си успех, при приятелите и при семейството си. Тази комбинация, това събитие направиха този ден толкова специален за мен - толкова емоционален”, споделя Бакалов.

Пилотът е категоричен, че изобщо не е опасно да се пътува със самолет. Цитира статистика, според която един самолет е двойно по-сигурен от нашия дом.

„Трябва да летиш 80 години - от раждането до 80 годишна възраст, за да бъдеш въвлечен в някакъв инцидент. В пандемията - въздухът е толкова чист заради различните филтри и вертикалния въздух, че по-добре в самолета, отколкото в ресторант или на театър”, обяснява Бакалов. 

Той каза, че за пилотите турбуленцията не е напечена. „Даже за нас пилотите е приятно да се чувства, че все пак летим и сме във въздуха”, каза още той. 

Целия разговор гледайте във видеото.