От ДПС заявиха, че безусловна подкрепа няма да има

Последен тур от консултациите на „Има такъв народ" с останалите групи в парламента. Първата политическа сила се срещна днес с ДПС и обяви, че не търси подкрепа от тях. Разговорът е бил за запознаване с целите на бъдещето управление.

Преговори за кабинет: "Има такъв народ" обявиха обща посока на действие (ОБЗОР)

Днешната среща беше четвърта и последна от поредицата консултации за кабинет по покана на Има такъв народ.

След нея лидерът на ДПС  заяви, че „Безусловна подкрепа от тяхна страна за правителство няма". Според Мустафа Карадайъ освен възстановяване на нормалността в политиката, за  ДПС е важно и какъв ще бъде съставът на бъдещия кабинет.

Последни на масата за преговори с „Има такъв народ” седнаха от „Движението за права и свободи”.

„Нашата оценка е, че 46-ото Народно събрание има една добра основа за диалог. Възстановяването на нормалността в политиката минава през диалог на политическите партии и институциите”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Смятаме, че беше съвсем логично и редно да проведем такива срещи с всички политически сили с изключение на ГЕРБ. Основният противник винаги е бил ГЕРБ и модела, който те установиха в България през последните 10 години”, заяви Виктория Василева, зам.-председател на ПГ на „Има такъв народ”.

Нинова: С "Има такъв народ" имаме разбирателство по много теми (ВИДЕО)

След  разговора за приоритети на четири очи, дойдоха и решенията. От ДПС заявиха, че повечето им идеи съвпадат с тези на „Има такъв народ”, но има и различия.

„Ние заявихме, че безусловна подкрепа няма да има от наша страна. Едно неотменимо условие посочихме, а това е възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. Държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и срещу бизнеса”, заяви Карадайъ.

 

За ДПС обаче са важни не само приоритетите, но и кой ще ги изпълнява в бъдещия кабинет.

„Категорично заявихме, че ние няма да предлагаме и не държим и не искаме да предлагаме министри, но персоналния състав също е от значение”, каза Карадайъ.  

„Те казаха, че  персоните  и личностите в кабинета са важни, но ние им казахме, че това е наша отговорност и няма да позволим някой да ни казва, кои да са хората. Ние не сме поисквали подкрепа от тях за евентуален кабинет”, заяви Тошко Йорданов.

Срещите на „Има такъв народ” с поканените парламентарно представени партии продължават и на експертно ниво.

 

Мая Манолова: Сигурна съм, че ще има правителство (ВИДЕО)

Източник: БНР