За Космоса, Луната, планетите: Български деца разговаряха с астронавти от МКС

Българските деца имат уникалната възможност да разговарят с астронавти от Международната космическа станция. Инициативата е на Атлантическия клуб, който тази година отбелязва своята 30-та годишнина. 

Събитието „Ало, Космос! Говори България!“ започна рано тази сутрин с лекции и презентации. Учениците се срещнаха с учителя по физика Теодосий Теодосиев, с учени от БАН. Първият ни космонавт Георги Иванов и посланикът на САЩ Херо Мустафа също са гости на събитието.  

В центъра на българския космически 26 юли е вдъхновителят на идеята Соломон Паси.  

Д-р Ангел Апостолов, директор „Космически архиви“- Атлантически клуб в България, сподели в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS, че инициативата се ражда преди повече от година.

"За първи път в Европа се прави такова събитие с деца, това се е случвало в САЩ, обикновено такива разговори са със специалисти по определена тема", заяви той.

Според него науката започва да изостава от ставащото в Космоса. Той информира, че космическите изследвания водят до много неща, които ползваме - GPS, техника за сканиране, мобилни телефони и редица предмети от ежедневието.

"Колкото по-далеч се гледа към Космоса, това ще е белег на развитите държави", категоричен бе Ангел Апостолов и добави, че Космосът вече става нещо изключително близко и ние не можем да си позволим да изоставаме от тези процеси.

В предаването доц. Милена Крумова, организатор на NASA Space Apps Challenge, заяви, че тази тема е важна за децата, защото това ги кара да мечтаят и да бъдат това, което искат, насочва ги към науката, математика.

"Младите хора, които участват в състезания от подобен тип, стават по-убедени, по-креативни и по-успешни", добави тя.

За доц. Милена Крумова рано или късно ще има нов българин в Космоса, като за това спомагат инициативите в образованието, но заяви, че само с мечта нищо не се постига, а тя се реализира със сериозно образование и упорит труд.

"В образователния процес трябва да има разнообразни дейности, не само четене, а питане, отговори, опити, изследвания, да се планират цели, да се задават конкретни въпроси", каза още Милена Крумова и заключи, че двигател за постигане на нови неща са високо поставените цели.

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа пожела на присъстващите деца да се доближат много близо до МКС и никога да не престават да се стремят към звездите.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.