Устойчивостта е сред приоритетите на организационния комитет

Спортистите, които участват на Олимпийските игри в Токио, спят на картонени легла, а победителите в състезанията се закичват с рециклирани медали, съобщи Ройтерс. Устойчивостта е сред приоритетите на организационния комитет.

Високи технологии срещу горещините в Токио

Златните, сребърните и бронзовите медали са направени от рециклиран метал, взет от стари мобилни телефони и от други малки уреди, дарени от японците в инициатива, започнала през 2017 г. 3D-принтираните подиуми, на които се връчват отличията на победителите, са от пластмасови отпадъци. Около 500 превозни средства с водородни горивни клетки транспортират състезатели, официални лица и журналисти между олимпийските съоръжения, като повечето от тях представляват временни конструкции от рециклирана дървесина. Те ще бъдат демонтирани след края на спортния форум.

Българин ще ръководи полуфинала по футбол на Олимпиадата

Олимпийското село, в което спортистите спят на картонени легла, пък ще се превърне в жилищен комплекс с апартаменти след края на Олимпиадата. То ще продължи частично да бъде захранвано от водородни горивни клетки.

Организационният комитет в Токио се ангажира най-големия спортен форум да бъде "отвъд въглеродната неутралност" с помощта на въглеродни кредити, които са дарили японски компании.

Според първоначалните изчисления събитието трябваше да генерира 2,73 милиона тона въглерод. Това количество по-късно беше намалено с около 12%, заради липсата на зрители по стадионите поради пандемията от новия коронавирус. Организационният комитет ще публикува данни след края на Олимпийските игри.

Източник: БТА