Повишение на сметките за ток и отопление се усещат в редица водещи икономики

Скокът на цените на природния газ удари тежко и потребителите в Западна Европа. Повишение на сметките за ток и отопление се усещат в редица водещи икономики. А във Великобритания паралелно с това се борят и с липсата на определени стоки и  недостиг на горива по бензиностанциите заради COVID кризата и Brexit.

В Испания цената на тока за потребителите е скочила с 35 %  за година, а само през август ръстът е 8 %.

„Преди две години изкарвахме около 6000 евро месечно, а сметката за ток беше около 600 евро. Сега оборотът ни е 3000 евро месечно, а сметката - 1050 евро”, заяви Майра Малдонадо, собственик на ателие за химическо чистене.

Най-сериозно засегната от скока на цената на природния газ е Италия - 40 процента от енергията в страната е от природен газ, а половината от него получава от Русия. За да облекчи положението, през следващите три месеца, Рим премахва разходите по транзит от сметките. Съдбата на газопровода „Северен поток” 2 пък се оказа сред основните теми в предизборната кампания в Германия.

Фирми се задъхват заради високата цена на тока, правителството обеща мерки (ОБЗОР)

„Нуждаем се от този икономически проект, защото ако излезем от всички видове енергия, очевидно ще имаме нужда от газ през следващите години. Важното за мен е да се изпълни това, за което германското правителство се договори и това е геополитическа гаранция, че това няма да бъде в ущърб на Украйна. Ако Русия постави под въпрос това, проектът незабавно ще бъде спрян”, коментира Армин Лашет от Християндемократическа партия.

Енергийна криза се разрази и във Великобритания, но заради недостиг на шофьори за цистерните. Огромни опашки се извиха по бензиностанциите, след като една от големите компании затвори част от тях заради липса на гориво.

И докато петата най-голяма икономика в света - британската - се възстановява от пандемията - скокът на цената на природния газ в Европа и недостигът на  шофьори на камиони заради Brexit, я изправи пред още една голяма криза - ръст на цените на енергийните източници.