Два дрона наблюдават състоянието на плавателния съд

Дрон на Военноморското училище „Никола Йонков Вапцаров“ следи от небето заседналия край Камен бряг кораб „Vera Su“. От Министерство на отбраната разпространиха кадри от него. Районът се наблюдава и с още безпилотно летателно средство.

Екипажът на заседналия край Камен бряг кораб отказва евакуация

Решението корабът да бъде наблюдаван с дронове е част от мерките за разрешаване на кризата. Летателните апарати ще извършват непрекъснато наблюдение на обстановката през светлата част на денонощието.

Обявиха частично бедствено положение в Каварна

Междувременно екипажът на кораба няма да бъде евакуиран. За това е настоял лично капитанът след разговор с властите. Въпреки това през изминалата нощ бяха изградени съоръжения, с помощта на които хората от кораба да бъдат изведени на сушата в слачай на необходимост. 

„Необходими са нестандартни решения относно заседналия кораб. Притеснен съм не от финансовите загуби на заседналия танкер, а от факта, че водната ни екосистема е сериозно застрашена. Около Камен бряг са хабитатите на уникалните черноморски делфини и тюлени. Там има и богати пасажи чернокоп”, заяви за предаването "Денят на живо" акад. Чавдар Руменин от Института по роботика към БАН.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: