От днес в община Каварна е в сила частично бедствено положение

Окръжната прокуратура в Добрич обяви, че ако моряците не слязат на брега, прокурор ще се качи на борда на заседналия кораб „Вера Су”. Това се налага, тъй като до момента те не са разпитани за инцидента. Засега екипажът на заседналия кораб е отказал да бъде евакуиран.

Лошото време продължава да затруднява операцията. Акцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия кораб няма да започне в следващите поне два дни. Причината отново е лошото време. От Кризисния щаб са изготвили план с два начина за евакуация на кораба. Единият е с предпазна мрежа, по която хората да се изкачат, а другият е екипажът да бъде изтеглен с въжета. А самият товар вероятно отново ще се разтоварва с кран, тъй като помощ от военновъздушните сили няма да бъде осигурена. Причината е опасният участък, над който трябва да се прелети.

Обявиха частично бедствено положение в Каварна

 

Опасност за здравето на екипажа е наложило обявяването на частичното бедствено положение в община Каварна.

„Става дума за спасяването на човешки животи”, каза кметът на Каварна Елена Балтаджиева. По думите й корабът е застрашен, докато времето не се подобри.

Щабът за справяне с кризата край Камен бряг изготви и план за извеждане на хората от „Вера Су”.

През нощта беше изградена инсталация с обезопасително въже, по което екипажът на кораба да се изкачи в случай на евакуация. Има и резервен план.

„Система от въжета, така нареченият тролей, да се издърпат хората по самото въже към брега”, обясни Дарин Димитров, директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

На този етап обаче корабособтвеникът отказал евакуация.

„Девет човека са си на кораба и изпълняват задълженията, които са им поставени от корабособственика и капитана”, обясни Румен Николов, Морска администрация.

Междувременно страната ни е готова да потърси помощ за освобождаването на „Вера Су” от Скандинавието и Западна Европа.

„Основните фирми, които работят в тази насока, са норвежки и холандски”, обясни Румен Николов.

Екипажът на заседналия край Камен бряг кораб отказва евакуация

За втория опит за разтоварване на кораба отново ще се използва кран. А помощ по въздух е малко вероятна.

„Рискът е толкова висок за техниката и хората при използването на хеликоптер, че няма да се използва този вариант, защото корабът се намира много близо до скали”, обясни министърът на отбраната Георги Панайотов.

Армията все пак участва в операцията по освобождаване на кораба. Но вместо с хеликоптер, наблюдава ситуацията с дрон.

Прокуратурата също взе отношение по казуса „Вера Су”. Заради съмнение за извършено престъпление ще бъде разпитан 9-членния екипаж. Ако бъде доказа вина, наказанието е сурово.

„Лишаване от свобода от 5 до 15 години. Но това е за умишлено престъпление”, обясни окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

А докато „Вера Су” бъде изтеглен от плитчините в открито море, от Морска администрация призоваха за търпение.

„Не очаквайте, че ще дойде НЛО, което да извърши дейността тук незабавно”, каза Румен Николов.

 

Редактор: Ина Григорова