Складовете са празни, а цените - двойни

Болници и училища в цялата страна вече изпитват затруднения заради новите цени на газа. Голяма част от тях правят преизчисления на бюджета, за да покрият сметките. На прага на отоплителния сезон складовете за дърва и пелети са празни, а цените растат с всеки изминал ден. 

Наред с поскъпването на газа и тока, отоплението за потребителите, избрали твърдо гориво, може да е до два пъти по-скъпо. От 100 до 200 лева повече ще трябва да плащат хората, които ще се отопляват на пелети. Скокът в цената на дървата също е осезаем - с почти 50 лева за един кубик. Въпреки, че цените са високи, суровини няма. Складовете са празни, такива са и пунктовете за продажба на дърва. Училища, болници и институции вече преразпределят пари, за да си платят сметките за ток, парно и газ.

За тази зима Юри Камбуров вади от джоба си 400 лева повече за отопление. Миналата година пенсионерът от Добринище плаща 1 600 лева дърва, този път обаче сметката e 2 000 лева.

Въпреки цената, Юри е сред късметлиите, успели да заредят дома си с дърва. Защото към днешна дата десетки борси са празни. От четвърт век Анка Апостолова е в този бранш. Признава, че не е ставала свидетел на подобна криза.

„От 30 години съм тук, такова нещо за първи път се случва. Имало е критични моменти, но все пак докарваха, имаше по малко дърва – сега няма”, обясни тя.

„Досега бяха 105 лева на кубик. Колко ще станат - не мога да кажа. Както гледам, нещата накъде отиват от колеги чувам, може би ще станат 130 лева на кубик”, прогнозира Апостолова.

Празни складове и по-високи цени отчитат и производителите на пелети. В същото време търсенето не спира. В една от фирмите чакащите за пелети са над 500. „Простата сметка е, че в момента пелети в държавата, които са качествени, не могат да се търгуват под 600-650 лева”, обясни производителят на пелети Александър Василев.

ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ТОКА: Училища искат с 20% по-високи бюджети

Миналата година цената е била около 400 лева. „Цената на пелетите в момента е основно висока заради скъпата суровина. Цялото количество отива в големите преработвателни заводи и всъщност за българските малки фирми не достига дървесина”, коментира още Василев. 

Успоредно с това десетки учреждения вече изпитват трудности заради сериозния скок на цените на тока и газа. От лятото в болницата в Шумен сметките за електроенергия удрят сериозно бюджета.

„При тока е около четири пъти, при газа все още не мога да кажа, тъй като парното работи от три дни”, уточни директорът на МБАЛ-Шумен Димитър Костов.

Изходът – преизчисление на разходите, което може да засегне и заплатите на служителите. Пестене на средствата ще има и в едно от училищата в града, ако цената на газа продължи да расте.

„Ще се наложи да се пести от материали, от текущи ремонти, от средствата, които са в другите пера и примерно от разходи, които в момента не са толкова наложителни”, обясни директорът на СУ „Сава Доброплодни” - Шумен Албена Иванова-Неделчева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.