"Усилията в здравеопазването трябва да са насочени към превенция и профилактика", убеден е лекарят

"Трябва ни надпартиен консенсус за здравеопазването и всички колеги лекари в парламента сме на един и същ фундамент", това заяви в "Твоят ден" по NOVA NEWS д-р Алексанъдр Симидчиев от "Демократична България".

Той е категоричен, че най-силната икономическа мярка е ваксинацията.

За него преди допълнително финансиране на здравеопазването трябва да се мисли за ефикасността, къде и как се изразходват средствата.

"Здравеопазването не се оправя със смяна на министри, а с лидерство и промяна на политики. Инвестицията в превенция и профилактика води до по-малко хора, които да се нуждаят от интензивно болнично лечение", убеден е медикът.

Д-р Симидчиев: В България играем на филма „Умирай лесно”

Относно пандемията д-р Симидчиев отбеляза, че от "Демократична България" правят в социалните мрежи разяснителна кампания за ваксинацията и COVID-19. Но според него държавата трябва да организира ясна и разбираема кампания за имунизацията срещу коронавируса.

"Основното усилие трябва да бъде насочено към онова, което доказано работи - ваксинация, но не може да се говори за задължаване", заключи медикът.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.