На ръба на заповедта ли е идеята?

Преминаването в онлайн обучение роди и нови идеи. Собствениците на ресторант в София предлагат учениците да се събират и да учат в тяхното заведение. Идеята е - за децата да се грижат възрастни, а родителите им да ходят на работа. На ръба на заповедта ли е обаче тази идея и има ли желаещи?

Ще удължат срока на сертификата за преболедували

Онлайн обучението, казват родители, е проблем колкото за децата толкова и за възрастните, на които им се налага да съобразят целия си работен график с учебната седмица.  Затова още вчера от столично заведение измислят решение на проблема.

„Децата нямат нужда от зелен сертификат и могат да се събират в нашия ресторант на малки групи, за да се обучават онлайн. Ние ще ги наблюдаваме, ще ги нахраним и ще ви ги предадем, когато се освободите от вашите задължения”, казват организаторите.

В настоящата заповед на здравния министър се казва, че групови занятия за деца, могат да се провеждат при строго определена минимална дистанция и при не повече от 5 човека в помещение.  От заведението са категорични: имат достатъчно място и няколко зали, в които да разделят децата.

Дали въпреки това, идеята е на ръба на заповедта – питаме адвоката по медицинско право Мария Петрова.

23 206 дози ваксини срещу COVID-19 са поставени в страната до 17 ч.

„Наистина е на ръба на заповедта. В нея всякакви занимания и събирания с деца не са позволени. Остава въпросът кой ще понесе отговорност, ако нещо се случи”, казва тя.

За да е ясна отговорността  децата под 12 години ще трябва да са с придружител, казват от ресторанта. Тези над 12 години ще могат да идват и сами, но след като от ресторанта получат контакт на родител. А докато са в заведението, за поведението на децата ще следи персонала.

Към този момент идеята среща одобрение сред клиентите на ресторанта. Други вече имат резервация за утре.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.