"Няма да поскъпват превозните документи за столичния транспорт", увери общинския съветник

"Топлофикация София" е част от критичната инфраструкура на държавата. Тя ще продължи да работи нормално през зимата. Това е дружество от национална значимост и най-големият потребител на газ в България", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS  председателят на Комисията инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет Прошко Прошков.

"Още преди три седмици решихме да излъчим преговоренр екип, който да преговаря с държавата за компенсациите, които трябва да получи "Топлофикация София" след развихрилата се ценова криза в енергетиката", заяви още той.

Прошков информира, че определената през юли цена на газа е била на 47 лева на мегаватчас, а тази цена сега е двойна и се очаква да расте, което ще доведе дружеството до дългова спирала.

Той бе категоричен, че не бива да се допусне ценовият шок да отиде у гражданите и малкия бизнес, които потребяват услугата, защото "Топлофикация" остава единствения буфер в социалната политика на държавата.

Прошко Прошков припомни, че компенсации се предвиждат във всички европейски държави в енергийната криза, като трябва да има неутралност и равнопоставеност при подпомагането.

"Днес представители на всички партии, ръководството на "Топлофикация" са разговаряли с икономическия министър, представители на министерствата на енергетиката и финансите, която е преминала в конструктивен дух и е поет ангажимент да има конкретни мерки, взети от правителството, през следващата седмица", заяви той и добави, че "Топлофикация" има нужда като компенсация разликата от регулаторно определената цена на газа и настоящата, и последващата, която не може да се определи сега поради непостояните цени.

Прошко Прошков се надява през пролетта вече да нямам нужда от тази компенсация и цените да се успокоят, но увери, че "Топлофикация София" ще продължи да изпълнява социалната си функция.

Той допълни, че дружеството трябва да заделя средства за инвестиции, независимо от собствеността - общинска или държавна.

"Пандемията отблъсна хората от транспорта, около 50 милиона ще има дефицит в столичния транспорт тази година. Опитваме се да поддържаме ред в града, както и в транспорта, въпреки политическия хаос на държавно ниво", коментира положението в столичния градски транспорт Прошко Прошков и заяви, че не е ставало дума за повишаване цената на превозните документи.

Той се надява, че ще могат да се осъществят и проекти за санирането на сгради, защото те са много важни по отношение на отоплението.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.