Вижте какво още казаха Димитър Ганев от „Тренд" и Първан Симеонов от „Галъп".

През втория мандат президентът Румен Радев ще има повече предизвикателства, отколкото през първия. Около тази теза се обединиха социолозите Димитър Ганев от „Тренд" и Първан Симеонов от „Галъп".

„Единственото, което сме виждали през последните 5 години от Радев, е конфронтация във всяка едена възможна ситуация, стигайки до високи нива на напрежение. Това поне в първата година ще се запази, но ще е и предизвикателство за Радев, защото сега той трябва да формулира позитивен дневен ред”, заяви Димитър Ганев.

ОФИЦИАЛНО: Румен Радев печели изборите

„Той реагираше постоянно на събития, които се създаваха от предишния редовен кабинет и не задаваше той някакви инициативи или позитивен дневен ред. Това сега ще е предизвикателството пред втория му мандат”, каза още той.

„Позицията на Радев няма да е толкова лесна, колкото беше в първия му мандат, защото в него имаше ясен противник, а той беше на страната на популярното мнение. Сега той ще е ответник, защото и БСП, и „Продължаваме Промяната”, и Слави Трифонов, и даже донякъде „Демократична България” като че ли припознават Радев за лидер на това протестно пространство и това пространство вече е на власт. Тогава имахме Борисов, сега вече имаме Радев”, коментира Първан Симеонов. 

И добави: „Радев е в малко по-трудна позиция, защото Борисов беше министър-председател и разполагаше с оперативни възможности, а Радев е президент, т.е. е скован в рамките на институцията и не може много да маневрира, а в същото време ще се очаква от него да менажира политическата мрежа, която съм създаде. Радев в момента е новата силна фигура, без да има лостовете да бъде такава, просто защото президентството не предполага такива”.

Новият стар президент: Ще видим ли различен подход?

„През този втори мандат Радев ще има повече предизвикателства отколкото през първия”, категоричен бе социологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.