Всеки американец генерира 130 килограма пластмасови отпадъци годишно

Нов доклад показа, че Съединените щати са с най-големия принос за глобалните пластмасови отпадъци в света. Докладът, който беше представен на федералното правителство, призовава за национална стратегия за справяне с нарастващата криза.

САЩ са допринесли с около 42 милиона метрични тона пластмасови отпадъци през 2016 г. – повече от два пъти повече от Китай и повече от страните от Европейския съюз взети заедно, сочи анализът, цитиран от Франс прес.

Средно всеки американец генерира 130 килограма пластмасови отпадъци годишно, като Великобритания е следващата в списъка с 99 килограма на човек годишно, следвана от Южна Корея с 88 килограма годишно.

Озаглавен „Разчитане на ролята на САЩ в глобалните пластмасови отпадъци в океана“, докладът беше поръчан от Конгреса като част от Закона за спасяване на нашите морета 2.0, който стана закон през декември 2020 г.

„Успехът с чудотворното изобретение на пластмасата от 20-ти век също доведе до глобален потоп от пластмасови отпадъци, почти навсякъде, където погледнем“, пише Маргарет Спринг, главен научен директор на Monterey Bay Aquarium, която председателства експертната комисия, съставила доклада.

Тя добави, че глобалните пластмасови отпадъци са екологична и социална криза, която засяга вътрешните и крайбрежните общности, замърсените реки, езера и плажове, постави икономически тежести върху общностите, застраши дивата природа и замърсява водите, от които зависи прехраната на хората.

Световното производство на пластмаса нарасна от 20 милиона метрични тона през 1966 г. до 381 MMT през 2015 г., 20-кратно увеличение за половин век, се казва в доклада.

Първоначално вниманието към отпадъците в океаните беше фокусирано единствено върху корабни и морски източници, но сега е известно, че почти всяка пластмаса на сушата има потенциал да достигне океаните през реки и потоци, се добавя в доклада.

Изследванията показват, че близо хиляда вида морски обитатели са податливи на заплитане с пластмаса или на поглъщане на микропластмаси, които след това си проправят път през хранителната мрежа обратно към хората.

В доклада се казва, че около 8 ММТ пластмасови отпадъци навлизат в света годишно, еквивалентно на изхвърляне на камион за боклук с пластмасови отпадъци в океана всяка минута.

При сегашните темпове количеството пластмаса, изхвърляна в океана, може да достигне до 53 MMT годишно до 2030 г., приблизително половината от общото тегло на рибата, улавяна годишно в океана, се казва в доклада.

Част от причината е, че докато генерирането на пластмасови отпадъци в твърдите битови отпадъци се е увеличило, особено от 1980 г., мащабът на рециклирането не се поддържа, което води до все повече пластмаса, намираща своя път в депата.

Докладът предлага редица стъпки за справяне с кризата – първо сред тях е намаляването на производството на пластмаса, например чрез установяване на национален таван.

Други предложени действия включват използване на материали, които се разграждат по-бързо и по-лесно се рециклират, намаляване на някои пластмаси за еднократна употреба и подобрено управление на отпадъците, като например техники за отстраняване на микропластмаси от отпадъчните води.

Подобряването на технологията за улавяне на отпадъци би спряло пластмасите във водните пътища, докато спирането на изхвърлянето на пластмаса директно в самия океан също остава приоритет.

Събирането на данни също е критичен приоритет, се добавя в доклада, призовавайки САЩ да създадат системи за проследяване и мониторинг за идентифициране на източници на отпадъци и горещи точки.

Авторите призоваха страната да разработи националната си стратегия не по-късно от края на 2022 г.

„Това е най-изчерпателният и унизителен доклад за замърсяването с пластмаса , публикуван някога“, каза Джудит Енк, президент на нестопанската организация Beyond Plastics.

„Това е червен код за опасността от пластмасите в океана и документира как почистването на отпадъците няма да спаси океана“, продължи тя, добавяйки, че е спешно политиците и бизнес лидерите да прочетат доклада и да предприемат действия.

"Констатирането и порицанието спират сега. Вече не можем да пренебрегваме ролята на Съединените щати в кризата със замърсяването с пластмаса, една от най-големите заплахи за околната среда, пред които са изправени нашите океани и нашата планета днес", добави Кристи Лийвит, директор на кампанията за пластмаси Oceana.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС