Това обявиха от коалицията пред медии в парламента

От ГЕРБ-СДС внасят проект за налагане на мораториум за тегленето на нов държавен дълг до приемането на Закона за държавния бюджет, както и на бюджетите на ДОО и НЗОК. Това обявиха от коалицията пред медии в парламента.

„Причините са няколко. На първо място е актуалното състояние на фискалния резерв. Към 30 ноември неговият размер е около 12 милиарда лева. Това значи, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на годината и най-вече за изплащането на пенсиите за януари”, заяви Кирил Ананиев.

„На второ място е лошото управление на емисионния календар. ГЕРБ винаги е теглила държавен дълг само тогава, когато е носела доходност за държавата и сме получавали приходи в бюджета. За разлика от нас, почти всяка седмица бяха теглени по 500 млн. лева, без да бъдат дадени никакви мотиви за какво се теглят и какви цели преследва правителството като вземе този заем. Доходността от тези емисии е отрицателна за бюджета”, заяви бившият финансов министър.

„Третата причина е, че излязоха предварителните данни на Министерството на финансите към 30 ноември. Бюджетът завършва на излишък в размер на 570 милиона лева. Убедени сме, че няма как до края на годината да завършим с дефицит от около 5 милиарда лева”, каза още Кирил Ананиев.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ тегленето на заеми в момента означава „загробване на бъдещите поколения и високи лихви, които ще плащат нашите деца и внуци”.

„Ние считаме, че наш дълг, като опозиция, е да не допускаме печеленото на това спокойствие чрез това задлъжняване. ГЕРБ е консервативна партия  и винаги е считала, че харченето на пари трябва да е на базата на това, което сме изкарали. Но ние сме на прага на едно ляво-либерално управление и исторически погледнато това са управленията, когато държавата е задлъжнявала най-много и след това идват консервативни правителства, на които им се е налагало да слагат ръчката", каза Александър Ненков от ГЕРБ. Той смята, че можем да стигнем до лош финансов сценарий, а последиците ще са за всички.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.